lauantai 10. maaliskuuta 2007

Tyrni-Vaniljamuffinit & Sitruuna-Vaniljamuffinssit



Tyrni-Vaniljamuffinssit


Sitruuna-Vaniljamuffinssit

Vihdoin sain aikaiseksi kokeilla tyrniä leivonnassa. Meillä on niitä pari pensasta ja tähän mennessä on tullut vain napsittua niitä suoraan pakkasesta vitamiinipommiksi. Tyrnit on ihanan kirpeitä. Tosin niiden poiminta ei ole mitään helpommasta päästä. Olenkin itse kehitellyt oman poimurin siihen hommaan.

Muffinssit:

200 g Pehmeää rasvaa
2½ dl Sokeria
3 Munaa
½ dl Maitoa
3 3/4 dl Vehnäjauhoja
1 tl Leivinjauhetta
1 tl Vaniljasokeria
1 prk Vanilja-valmisrahkaa

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat sekoittaen. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen. Lopuksi lisää rahka. Sitruunamuffinsseihin käy myös sitruunavalmisrahka. Itse lisäsin sitruunamuffinssitaikinaan sitruunamehua. Tyrnimuffinssitaikinan sekaan laitoin tyrnejä. Niitä ei kannata laittaa kovin paljon (kirpeitä). Tätä perusohjetta voi  muunnella siten, että rahkaa ei ole pakko lisätä. Ohje onnistuu ilman sitäkin. Suklaamuffinssit syntyy kun lisäät 3 rk kaakaojauhetta. Sekaan voi myös laittaa suklaapaloja.. Ihan mitä mieleen tulee.. marjoja.. Tästä ohjeesta sain 17 isoa muffinia. Paista muffinsseja 200 asteisessa uunissa, keskitasolla, noin 15-20 minuuttia.

Jos jollain on hyviä tyrniohjeita niitä voi lähettää minulle sähköpostiin marsipaanipuoti@ gmail.com tai laittaa tähän kommentteihin.  
~~~
Aikaisemmat kommentit:
ANONYYMI KIRJOITTI 10.03.2007 - 17:41
Meidän äiti tekee tyrneistä likööriä:)Minä olen keitellyt niistä vaan soppaa ja syönyt sellaisenaan:)
MERJA KIRJOITTI 10.03.2007 - 18:33
Anonyymi: Laitatko jotain muuta marjaa sekaan vaiko vain tyrniä? Vois kokeilla jotain miedompaa sekaankin.. Tuleekohan tyrnistä vitamiini yliannostus jos syö liikaa?? Niissähän on todella paljon vitamiinia. Joku muistaakseni sanoi että 2-3 marjaa vastaa appelsiinia..
HANNA KIRJOITTI 10.03.2007 - 18:36
Äskettäin sain kyläpaikassa aivan ihanaa itse tehtyä tyrnimehua! Mahtava että sulla on pihalla noin mahtavat vitamiinivarastot!Käytä hyödyksi :-)
TERHI KIRJOITTI 10.03.2007 - 20:56
Ihanan näköisiä muffinseja! Täytyykin kokeilla reseptiäsi seuraavan kerran.
MERJA KIRJOITTI 11.03.2007 - 09:25
Niistä tuli kyllä aika meheviä kun laittoi tuota rahkaa taikinaa. Tyrnejä ei kannata laittaa paljoa, ovat kirpeitä. Kannattais varmaan kokeilla jotain mietoa marjaa sen kans.. vattuja?
MARJA KIRJOITTI 11.03.2007 - 10:28
Niin unohin viimeksi laittaa nimeni,aloittelijan moka:)Pelkkää tyrniä,ensin kiehautetaan vesi ja sitten hetkeksi tyrnit sekaan et pehnevät.Sitten siivilöidään ja painetaan siivilää vasten loputkin mehut tyrneistä.Mehu takaisin kattilaan ja hellalle ja saostetaan vesi-perunajauhoseoksella.Kuplahus ja sokeria hieman sekaan ja soppa on valmis:)Koristeeksi sopii hyvin kermavaahto/vaniljakastike.Näin meillä tehty aina,varsinkin harvinaisille vieraille jotka sitten ovat kuorossa ihmetelleet sopan hyvää makua;)
MARJA KIRJOITTI 11.03.2007 - 10:31
Ja ainiin tyrnejä noin kahvikuppi/1l vettä
MARJA KIRJOITTI 11.03.2007 - 10:57
Laitoin omaan blogiini kuvan kiisselistä. Linkitän sinut myös sivuilleni:)
UNEKSIJA KIRJOITTI 11.03.2007 - 12:55
Minä ajan syksyllä suurimman osan tyrneistä nektariksi tuolla pullaohjeessa kehutulla koneella ja pakastan sen sitten. On talvella helppo tehdä siitä kiisseleitä, jäädykkeitä, jälkkärirahkoja, kakun täytteitä, juomasekoitiksia, puuroja tai mitä vain mieleen tulee. Loput pakastan kokonaisina, koska tyrni on tosi hyvää napsia jäisinä ja kokonaisina suoraan pakkasesta. Ja tyrniohjeista on tehty pieni kirjanenkin......hitsi, hävisi nimi mielestä ja tekijä samoin. Nyt ei saa minua ampua, jos puhun puuta heinää, mutta ihan kuin sen olisi tehnyt joku rannikkoseudun Martta-porukka ja sitä sai jostain liitosta..... Siis, minäpä alan kääntää huushollia nurin ja etsin sen kirjan . Ilmoitan tarkat tiedot kun opus löytyy.
Kun meilläkin on tyrnipuskia ihan liikaa ja olen sitten houkutellut ihmisiä poimintatalkoisiin. Mutta kun ihmiset heti sankot poimittuaan kysyvät, että mitäs näillä tehdään, niin tilasin sitten jokunen vuosi takaperin repullisen noita tyrnivihkosia ja olen antanut sellaisen aina poimijalle mukaan. Ja hyvin toimii. Porukat kyselevät nyt tyrnejä vuosi vuoden perään ja osaavat jo käyttää niitä. Jihuu! Eipähän harakat ja räkätit juhli enää meidän marjamaalla!!!!!
MERJA KIRJOITTI 11.03.2007 - 13:00
Kuulostaa hyvälle :0) Täytyy kokeilla tuota mehua ja muita.. Minusta kans on tyrnit on tosi hyviä suoraan pakkasesta jäisinä.
TAINA KIRJOITTI 21.04.2007 - 16:24
Kyllä tällaiset sivut pitäis kokonaan kieltää! Aivan liian ihania kuvia ja ohjeita. Kiitos, että jaat ne!
MIMMI KIRJOITTI 30.10.2007 - 19:26
kuvat ovat kyllä ihania mutta ois kiva kun ohjeet vois tulostaa...sivut ehkä liikaa oikealla hiukan vasemmalle kiitos
PUUVILLA KIRJOITTI 19.09.2008 - 15:05
Meillä lapset pitävät tyrnijääpaloista. Tehosekoittimella sekoitan tyrnin, sokeria ja vettä. Nämä liukenevat suussa toisensa jälkeen halutusti.
Mutta rajoitetusti ;)
Tyrnissä on c-vitamiinia 10-20 kertaisesti appelsiiniin verrattuna. googlettamalla tyrni, saa aikamoiset paketit infoa terveellisyysmarjastamme
KAISU KIRJOITTI 28.09.2009 - 10:33
Jos et oikein keksi tyrmimarjoille käyttöä, niin kokeileppa sitä rahkaan. Sivultani löydät ohjeen:)
KOTTARAINEN KIRJOITTI 21.02.2010 - 23:54
Tyrni on tosiaan loistava terveyspommi!
Itse yritin kalastella jotain kivoja, mahdollisimman yksinkertaisia ja sokerittomia/vähäsokerisia reseptejä...

Itse olen syönyt tyrniä mm. näin:
Noin 1-2 rkl tyrniä+ noin 1dl puolukoita tai mustikoita.
Maustamatonta jogurttia, noin 1tl intiaanisokeria, raejuustoa.
Intiaanisokeria ei välttämättä tarvitse, ja makeutta saa lisää esim. luomurusinoista.

Marjat, raejuusto (,sokeri) ja jogurtti vain sotketaan keskenään ja päälle voi ripotella esim. vehnänalkioita.

Toimii hyvin osana terveellistä aamupalaa :)
TTT KIRJOITTI 06.12.2010 - 11:52
Miten herkullinen! UPEA"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja