keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Kuuma marenki


Tämä resepti on peräisin kouluajoilta 10 vuotta sitten. Ja taitaa olla aika monta vuotta sitäkin vanhempi.. Kuuma marenki on monikäyttöinen. Itse tein siitä pipartalomökkeihin lunta. Siitä voi myös pursottaa leivinpaperille leivospohjia tai pienempiä marenkeja, koristella valmiita leivoksia jne.. Kokeilin myös piparimarenkeja, painamalla pursotetun marengin päälle lumihiutalepiparin. Massaa voi myös värjätä elintarvikevärillä. 

Kuuma marenki

0,6 dl vettä
340 g sokeria
2 dl valkuaisia
160 g sirosokeria

Vatkaa valkuaiset ja sirosokeri vaahdoksi. Vaahdon pitää olla niin kovaa, että kun käännät vatkauskipon nurin, massa ei liiku. Keitä kattilassa vesi ja sokeri 116 asteiseksi. Lisää sokerivesi kuumana marenkiin, ohuena nauhana kaataen ja vatkaa massaa kokoajan. Liemen lisäyksen jälkeen vaahdota massaa kovalla teholla noin 10-15 min. Voit halutessasi värjätä massan elintarvikevärillä. Kuuma sokeriliemi kypsentää valkuaisvaahdon, joten marenkia ei tarvitse laittaa uuniin. Laita massa pursotinpussiin. Pursota leivinpaperin päälle pellille haluamasi kokoisia leivospohjia tms. Anna kuivua huoneenlämmössä. Yhden vuorokauden kuivatuksen jälkeen marengit saa irti leivinpaperista ja sisus on pehmeä. Kahden vuorokauden kuivatuksen vaatii, mikäli haluaa marengit pinota päällekkäin. Kuivatusaika riippuu myös hiukan pursotuksen koosta ja mm. ilman kosteudesta.


   





 Aikaisemmat kommentit:
MIIMI KIRJOITTI 01.12.2010 - 18:45
Voihan jehna, kuinka kiva ohje lumen tekoon piparimaisemiin. Tätä joutuu varmasti viikonloppuna kokeilemaan. Kiitos! ^^
KYÖKKIPIIKA KATI /ARVONTA!!  KIRJOITTI 01.12.2010 - 18:45
Näyttää aivan ÄLYTTÖMÄN herkulliselta!! Miten upeat ja tarkat pursotusjäljet, vaahto on ollut kyllä Täydellistä!!!
MERJA KIRJOITTI 01.12.2010 - 20:09
Olkaapas hyvä vain :) Tässä reseptissä on kyllä ainesuhteet hyvät, tulee täydellistä jälkeä ja muoto pysyy pursotuksen jälkeen samana. Sokerin määrä kannattaa punnita ja kananmunat laittaa deseinä, niissä kun painot heittelee.
KATRI (SITRUUNAMARENKI) KIRJOITTI 01.12.2010 - 22:00
Tätä pitää minunkin kokeilla, on kyllä niin upean näköistä!
Olen tehnytkin kuumamarenkia ollessani konditoriassa harjoittelemassa, (tehtiin ihan uunissa kuivatettavia marenkeja, ne oli sairaan hyviä ;) ), mutta ohje on niin suuri, etten ole sitä alkanut kokeilla kotona tai edes pienentämään sitä. (Siinä muuten käytettiin raesokeria tuossa veden kanssa ja valkuaiset vatkattiin ihan yksinään.)
MIRA KIRJOITTI 01.12.2010 - 23:11
Marenki-piparisi ovat todella kauniita! Näitä antaisin joululahjaksi!
PINKKIS KIRJOITTI 02.12.2010 - 07:06
Hei Merja ja mukavaa joulunalusaikaa! Kiitos tästä ohjeesta, mulla ei ole kotona kuin yksi pelti (ja kaupassa sellanen makso melkein kolmekymppiä!!) ja aina ärsyttää ko marenkejakin pitää päiväkausia tehdä että saa siedettävän määrän kokoon. Joten helmikuussa vietettäviä valmistujaisiani (kyllä, vihdoinkin valmistun!) ajatellen tämä todellakin tuli tarpeeseen. :)

-Pinkkis/PiNkMama-
KAKKUKELLARI KIRJOITTI 02.12.2010 - 08:06
Pipari tuossa päällä, hauska idea!
Käyhän arvontaani osallistumassa jos et jo ole käynyt. Jouluun asti joka viikko arvotaan...
KATI KIRJOITTI 02.12.2010 - 10:37
Tätä blogia on kyllä ihana käydä kurkistelemassa, kun kaikki näyttää niin herkulliselta! :)
PICE KIRJOITTI 02.12.2010 - 11:05
Upeita marenkeja! Tuo pipari/marenki yhdistelmä on tosi kaunis, hyvä jouluidea : )
MERJA KIRJOITTI 02.12.2010 - 13:20
Kiitos tytöt <3
Katri: Tämäkin ohje oli minulle niin iso, että siihen tuli litra valkuaisia, mutta pienensin sen kotioloihin sopivaksi :)
Mira: Sama tuli minulle mieleen, kun sain ahaa elämyksen näistä piparimarengeista. :)
Pinkkis: Paljon paljon onnea tulevan valmistumisesi johdosta! Tosi kiva kuulla! :) Tällä marenkimäärällä tein kahteen piparimökkiin lunta katoille ja maahan, sekä yhden pellillisen marenkeja. Joten jos haluat niin voit puolittaa tuon määrän, jos se on liian paljon.
Kakkukellari: Kiva, täytyy käydä katsomassa!
Kati & Pice: Kiitos <3
SARI KIRJOITTI 02.12.2010 - 15:53
Minulla kun ei ole hienoa mittaria, joka näyttäisi 116 asteiseksi, niin voiko sitä jotenkin arvioida? Eli jos vaan antaa kiehua kiehuvaksi, niin sehän ei tietenkään ole lähelläkään 116 astetta, vaan 100... Mites sitten, pitäisikö olla joku rautainen pursotin, ettei oman kädet pala? :)
MERJA KIRJOITTI 02.12.2010 - 16:39
Sari: Löydät mittareita leivontanettikaupoista (linkkejä löytyy oikealta sivun reunasta) ja kun sinne hakuun kirjoitat digitaalinen lämpömittari. Ja varmasti löytyy marketeista ym myös. Tuo oikea lämpötila tulisi olla sen vuoksi, että massan rakenteesta tulee silloin oikea. Mutta tietysti voit kokeilla ilman mittariakin ja kun seos alkaa kiehumaan, niin annat sen ihan vähän aikaa kiehua. Mutta en voi luvata että se onnistuu täydellisesti.. Kokeile pienellä määrällä. Massa jäähtyy siinä samalla kun lisäät ihan pienesti liruttaen sokerilientä vaahtoon (kokoajan vatkaten). Massa on lämpöistä pursottaessa, mutta hyvin kestää normaali kertakäyttöinen pursotuspussi :)
SARI KIRJOITTI 02.12.2010 - 19:04
Onko tuota vettä todellakin vain reilu puoli desiä? Siitä varmaan puolet haihtuu kiehauttamiseen mennessä! Ja 334 g sokeria? Miten ne mahtuu? :D Onko tuo normaali sokeri vai tomusokeri? Ja onko sirosokeri tavallinen sokeri? *miten niin vähän leiponut?! :D*
MERJA KIRJOITTI 02.12.2010 - 20:50
Sari: Kyllä ainesuhteet ovat oikeat reseptissä. Sokeri sulaa veteen. Valkuaisten sekaan laitetaan sirosokeria ( esim. http://www.dansukker.com/Default.aspx?ID=273&ProductPage=1&ProductID=7628&GroupID=503 ) ja vesi-sokeriseokseen käy normaali hieno sokeri. Sirosokeri on pienempi kiteistä ja sopii parhaiten käytettäväksi marenkivaahtoon. Voit toki tehdä molemmat normaaliin hieno sokeriin, kyllä niistäkin hyviä tulee :)
EBE KIRJOITTI 10.12.2010 - 18:00
Ihanan näköisiä ja kiitos ohjeesta. Testasin ja hyvin onnistui. Nämä piparimarengit ovat upea idea, ne ovat niin kauniita!
MERJA KIRJOITTI 10.12.2010 - 23:44
Ebe: Parhaimmat ideat taitaakin tulla ykskaks yllättäin :) Huomasin pursotellessa, että mullahan on näitä lumihiutalepipareita valmiina ja lätkin niitä marenkien päälle :) Ovat kyllä tosi kivan makuisia. Näitä varmaan tulee tehtyä myös pieneksi joululahjatulijaiseksi. Ripaus tomusokeria päällä voisi viimeistellä ne kauniisti. Kiva kuulla, että onnistui hyvin myös ilman mittaria.
REIJA KIRJOITTI 21.12.2010 - 12:52
Kiva idea!! Otinkin heti sen käyttööni, kun jouluksi tein marenkeja. Kiitos! Mun piparit vaan oli jo koristeltuja, mutta laitoin silti muutamaan marenkiin sellaisen. Teimme koulussakin (pari vuotta sitten olin siellä) tätä kuumaa marenkia, sillä tosiaan koristeltiin piparitaloja. Tästä saakin tosi kivan lumen! :)
Tein toissa jouluna kotonakin tätä, tosin silloin en omisatanut mittaria. Mutta onnistui hyvin ilmankin! Nyt tein mittarin kanssa, ja tuohan se varmuutta onnistumiseen tuo laite :)
TONTTULANMUORI KIRJOITTI 25.12.2010 - 16:12
Kiitos todella hyvästä ja helposta ohjeesta. Itsekkin tein muutaman piparitalon ja koristelin katon lumella,todella helppo pursottaa ja ihanan näköistä jälkeä tulee =)
RAUHALLISTA JA MAUKASTA JOULUN AIKAA SINULLE!
LATTE KIRJOITTI 15.05.2011 - 20:31
Tein ihastuttavia marenkeja ja hienosti onnistui pursoitukset, mutta 1vrk kuluttua ovat aikas tahmeita, eikä irtoa kunnolla paperistakaan??? Mitä tein väärin?? Mittarilla katsoin sokeriliemenkin...
MERJA KIRJOITTI 16.05.2011 - 09:33
Latte: Anna kuivua vielä toinen vuorokausi. Voi johtua pursotuksien koostakin tuo kovettumisajan pituus.
LATTE KIRJOITTI 17.05.2011 - 22:09
Vielä kysyisin että kauanko sinä vatkasit massaa sokeriliemen lisäämisen jälkeen? Oliko massa lämmintä vielä kun pursoitit ne?
MERJA KIRJOITTI 17.05.2011 - 22:46
Latte: Aivan pienen hetken. Kyllä massa on lämpöistä pursottaessa. Miltä näyttää, ovatko marenkisi kuivuneet nyt kahden vuorokauden jälkeen tarpeeksi?
LATTE KIRJOITTI 25.05.2011 - 20:45
Eivät kuivuneet, kokeilin vielä uunissa kuivatusta, mutta jäivät siltikin "tahmeiksi". Tein uuden massan ja vatkasin 15 min, kun jostain luin, niin nyt onnistui ja kuivui hienosti. Hienoja tuli.
CHRISTA KIRJOITTI 07.06.2011 - 20:41
Hei!
Olen kahteen kertaan tehnyt näitä marenkeja. Olen mitannut ja punninnut ainekset tosi tarkkaan ja käyttänyt mittaria, mutta silti massa jää todella löysäksi. Massaa on vaikea pursottaa koska on valuvaa, eikä jälkikään ihan tyydytä... Osaatko sanoa missä vika?
MERJA KIRJOITTI 07.06.2011 - 22:26
Christa: Voi harmi! Oletko vatkannut sokeriliemen lisäyksen jälkeen massaa? Itse vatkasin suurella teholla hetken, mutta nyt kun selailin kouluajan reseptejä niin sitä tosiaan kannattaa vaahdottaa noin 10-15 min lopuksi. Olen tosi pahoillani, että minulla jäi reseptistä se kirjoittamatta. Lisään sen heti. Toivottavasti marenkisi onnistuu ensi kerralla.
CHRISTA KIRJOITTI 07.06.2011 - 23:33
Kyllä niistä tosiaan ihan hyvänmakuisia tuli, vaikka kestivät kolme päivää kuivua ja pursotusjälki ei kovinkaan kummoista ollut. Mutta nonparellit peittivät pahimmat virheet =) Vatkasin kyllä hetken sokeriliemen lisäyksen jälkeen, mutta en varmaan sitten tarpeeksi. Ensi kerralla sitten.. Kiitos että vastasit näinkin pian, ja kiitos sinulle aivan mahtavasta blogista!! =)
MERJA KIRJOITTI 08.06.2011 - 10:27
Christa: Joo kyllä se 2-3 pv saa varata niiden kuivumiseen. Minulla kuivui 2 päivässä, mutta sekin riippuu monesta asiasta. Kannattaa myös muistaa vatkata valkuaiset ja sokeri alussa tosi hyväksi vaahdoksi. Niin, että kun kipon kääntää nurin, ei massa liiku. Mukava jos uskallat vielä kokeilla joskus :) Nämä on kyllä tosi hyviä ja toimii vaikka leivospohjina näin kesällä.
HELLUETANA KIRJOITTI 19.01.2012 - 13:24
Vausi! Noistahan saa ristiäisiin lapsille mukavaa naposteltavaa. Kuinka paljon ennen tarjoilua pikkumarengit voi tehdä?
MERJA KIRJOITTI 19.01.2012 - 14:49
Helluetana: Kyllä voi tehdä jo hyvissä ajoin, jo siksi että ehtivät kuivua hyvin. Nämä säilyy kuivassa & huoneenlämmössä kauan.

6 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta ohjeestasi <3

    VastaaPoista
  2. googletin kuumamarenki ja löysin sivuillesi :) olis tarkotus piparitaloa koristella. Voisko noita sokerin grammamääriä saada deseiksi :D mulla ei oo vaakaa. kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, että löysit sivuni ja marenkiohjeeni! :) Suosittelen että sokerimäärät mittaisi puntarilla koska sokerierissä on heittoja. Mutta jos haluat kokeilla niin kidesokeri painaa noin 80g/dl ja sirosokeri noin 90g/1dl. Toivottavasti onnistut :)

      Poista
  3. tulipas taas uusi idea.Kiitos vinkistä.Nyt ei tarvitse enää uunin kanssa tuhertaa

    VastaaPoista
  4. Anonyymi5/7/20 15:21

    Hei
    Toimisiko tämä marengin ohje Pavlova kakun pohjaksi? Onko kukaan kokeillut? Kuinkahan kakun täyttö, juhlia ajatellen, kuinka aikaisin marenkikakun voi täyttää kermalla ja esim mansikoilla, että marenki pysyy hyvänä. ?

    VastaaPoista

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja