Tyrni on yksi mahtavimmista marjoista joita on olemassa. Tykkään käyttää sitä myös leivonnassa. Jonkin verran on tyrnireseptejä kertynyt ja otan aina lisävinkkejä mielellään vastaan. Jokin aika sitten löysin tämän ihanan reseptin Kuista-blogista. Lomalla vietettiin nimipäiviä ystävien kanssa kahvitellen ja maisteltiin tätä ihanaa piirakkaa. Hiukan muutin leipoessa ohjetta, en esipaistanut pohjaa. Tämä piiras kannattaa tarjoilla jääkaappikylmänä. Omaa tyrnisatoa saa odotella hiukan. Jouduin uusimaan tänä vuonna pensaat. Olivat jo niin vanhoja.
Rahkapiirakka tyrnisydämellä
Pohja:
140 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
½ dl kermaa
Voitele piirakkavuoka tai vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna vaahdottaen. Lisää kuivat aineet ja kerma. Sekoita hyvin. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Täyte:
2 dl tyrnihyytelöä
250 g maitorahkaa
1 dl kermaa
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
reilu 1 tl perunajauhoa
1 tl vaniljasokeria
Levitä tyrnihyytelö pohjan päälle noin 1-2 cm reunoista. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada rahkaseos hyytelön päälle. Paista piirakkaa 180 asteisessa uunissa, toiseksi alimmalla tasolla, noin 40-50 minuuttia. Piirakka on valmis, kun rahka on hyytynyt. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla, ettei reunat tummu liikaa. Jäähdytä hyvin. Tarjoile jääkaappikylmänä.
Aikaisemmat kommentit:
HERKKUSUU KIRJOITTI 28.06.2011 - 17:34
Näyttää ihanalta, täytyy tehdä joku päivä.
SANNA KIRJOITTI 29.06.2011 - 12:44
Teitkö tyrnihyytelön itse? Jos teit niin löytyykö blogistasi ohje?
MERJA KIRJOITTI 29.06.2011 - 14:53
Sanna: Tähän käytin kaupasta ostettavaa hyytelöä: http://granholms.fi/product.php?id_product=42&id_lang=6 .
MERJA KIRJOITTI 29.06.2011 - 14:55
Sanna: Niin ja en ole kokeillut itse tehdä tyrnihyytelöä. Täytyy pitää mielessä sitten kun tulee omaa satoa :)
JOHANNA KIRJOITTI 13.07.2011 - 14:03
Oletko kokeillut tyrnistä tehtyä tuorejuustokakkua? Tulee todella raikas; vatkautuvaa vaniljakastiketta ja puolet maitorahkaa ja puolet tuorejuustoa, 5 liivatetta sulatin sitruunamehutilkkaan, tyrnihilloa (ihan kaupasta), nyt meinaisin käyttää tyrnihillon ja loput hillat pakkasesta ko kakkuun. Helppoa ku mikä. Ja ihanaa :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
AVAIN
Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.
Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,
Merja