lauantai 2. heinäkuuta 2011

Ruusujen hiekkakuivatus
Lomalla ollessani muistin, että minunhan on pitänyt kokeilla jo kauan aikaa sitten ruusujen hiekkakuivattamista. Aikaisemmin esittelemäni kelopuu saikin nyt hiukan kestävämmän kukka-asetelman. Siis mikäli neidin näppärät sormet, eivät hoksaa mennä niitä uudelleen asettelemaan ;) Kelopuun koloon laitoin meriheinää, jota myöskin ostin kukkakaupasta. Siihen vain tökin paikoilleen 10 hiekkakuivatettua ruusua. Ruusujen lehdet kuivatin kirjapinon välissä. Kelopuun ruusut olivat tuoreena valkoisia. Kuivatuksessa ne muuttuivat tällaisiksi vähän patinoituneen värisiksi. Kauniita mielestäni <3 

Ruusujen hiekkakuivatus kotikonstein

Tarvikkeet:

Iso astia/laatikko, jossa korkeat reunat. Erittäin hienoa hiekkaa (esim rautakaupasta puhallushiekkaa tai muu siivilöity hieno hiekka). Lusikka. Tuoreita ruusuja.

Kuivatusohjeet:

Ruusut kuivataan tuoreeltaan, jotta terälehdet eivät irtoa hiekasta noston jälkeen. Kukkien varsi leikataan noin 3-4 cm pituiseksi. Kukat painetaan paksuun hiekkakerrokseen noin kolmen sentin välein. Terälehtien väliin sirotellaan varovasti hiekkaa lusikan avulla. Hiekkaa lisätään niin paljon, että kukka on hiekan peitossa kokonaan. Kuivatusastiaa säilytetään lämpimässä ja kuivassa paikassa noin 2-3 viikkoa. Kukat nostetaan hiekasta pois "kouraisemalla alta". Hiekka ravistellaan varovasti terälehtien välistä pois. Lehdet voi kuivattaa laittamalla ne kahden talouspaperin väliin kirjapinon alle. Kuivatuksessa värinsä säilyttävät parhaiten kirkkaanpunaiset, keltaiset ja oranssit ruusut. Tummanpunaiset muuttuvat entistä tummemmiksi. Valkoiset ruusut muuttuvat "antiikin valkoisiksi".Kuivatin myös muutaman vaaleanpunaisen ruusun. Ruusujen kuivatuskuvasta voi verrata minkä väriseksi vaaleanpunainen ruusu muuttaa väriään kuivatuksessa.  Käytin ne kranssiin, jonka tein keittiöön. Kranssiin pääsi myös aarteeni, mummun ikivanha perunankuorimaveitsi <3 Veitsi on paperinohut kärjestä ja kulunut. Monet perunat sillä on kuorittu.

Aikaisemmat kommentit:
MONA KIRJOITTI 03.07.2011 - 19:36
Ai kuinka jännä ohje !
Kiitos, pitänee joskus kokeilla ;-)
ANU KIRJOITTI 05.07.2011 - 09:28
ihania! tätä täytyy kokeilla kun noin helppoa on :)
ASKAREET KIRJOITTI 05.07.2011 - 21:56
Ihania, tätä täytyy kokeilla :)
HANNA KIRJOITTI 14.07.2011 - 08:38
Ihania, pakko kokeilla kanssa!!!
MERJA KIRJOITTI 16.07.2011 - 09:15
Kannattaa kyllä kokeilla :) Ja ovat muuten todella kestäviä! Tyttökin muutaman kerran napannut tuosta kelopuusta kukan ja rutistellu, niin ei terälehdet irtoa edes! :O Mutta näin vain jos kukka on tuore kuivumaan laittaessa.
HELMIHULLU KIRJOITTI 13.04.2012 - 13:38
ihania juttuja sun blogissa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja