sunnuntai 29. heinäkuuta 2007

Pullapitko ja kranssi




Pitkästä pitkästä aikaan tein pullapitkon ja kranssin. Täytyi ihan kaivaa vanhat opiskelukansiot esiin ja etsiä pitkon teko-ohje. Löytyi kyllä kansiosta kaikkea mielenkiintoista opiskeluajoilta.. Viimeksi on tullut reilu 6 vuotta sitten tehtyä pitkoa... Laitan tähän hyvän kranssi ohjeen. Pitkotaikinanhan täytyy olla kiinteämpi kuin normaalin pullataikinan. Määrät on grammoissa nyt valitettavasti.. Minä tein kaksinkertaisen tuon annoksen ja siitä tuli iso pitko sekä iso kranssi.

Juhlapitko

Taikina:

0,300 kg Vettä
0,120 kg Sokeria
0,030 kg Maitojauhetta (voi jättää pois jos haluaa maidottoman)
0,050 kg Hiivaa
0,060 kg Kananmunaa
0,006 kg Kardemummaa
0,007 kg Suolaa
0,160 kg Voita (maidottomaan pullaan maidoton margariini)
0,880 kg Vehnäjauhoja

Voiteluun: Kananmunaa

Päälle: Raesokeria ja mantelilastuja

1. Valmista kuten normaali pullataikina.
2. Anna taikinan levätä 20 min peiteltynä.
3. Paloittele taikina (pitko 2 x 250 g paloihin, iso kranssi 2 x 800 g paloihin).
4. Riivaa sileiksi tangoiksi (pitkolle 30cm)
5. Anna levätä peiteltynä n. 5 min.
6. Palmikoi pitkoksi ja aseta pellille. Suorista pitkot.
7. Nostata noin 40 min.
8. Voitele kananmunalla ja anna kuivahtaa. Voitele vielä toisen kerran niin saat hyvän kiillon.
9. Ripottele pinnalle raesokeria ja mantelilastuja.
10. Paista 200 asteessa.


Tämän letitysohjeen saa kopioida. Siitä voi helpotukseksi värittää eriväreillä säikeet. Letitystä voi helpottaa kun leikkaa säikeisiin muistin vuoksi viillot.. Myös erivärisillä marsipaanisäikeillä voisi harjoitella aluksi ;0)


Aikaisemmat kommentit:
SYSTERI KIRJOITTI 29.07.2007 - 13:41
Hyvän näköinen kranssi! Pitääpä itsekin kokeilla joskus ihan perinteistä pullaletin tekoa, kiitos selkeästä letitysohjeesta. Voi vaatia vähän harjoittelua ;-)
SARI KIRJOITTI 29.07.2007 - 14:34
Nam! Vesi herahti kielelle!
TIKKUNEKKU KIRJOITTI 29.07.2007 - 19:37
Voi kun oppisikin tekemään kunnollista letitettyä pitkoa! Muutaman kerran olen kokeillut, mutta ei niistä kunnollisia tullut.. Nykyään fuskaan ja teen täytepitkoja ja -kransseja saksimalla. Onnistuu tämmöiseltä tumpelommaltakin =D
MERJA KIRJOITTI 30.07.2007 - 23:47
Systeri: Näyttää vaativan mullakin harjoittelua letitys. :) Kouluaikoina kun käytiin eri leipomoissa vierailulla, suu auki katsottiin naisia jotka linjalla letittivät kuin robotit pullaleetoja. He olivat kyllä sihen rutinoituneet, mutta oli se hienen näköistä. Siinä ei montaa kymmentä sekunttia ollut aikaa tehdä yhtä.. :)
NASUTTAJA KIRJOITTI 01.08.2007 - 11:19
Upeita pitkoja! Ja kiitos letitys vinkistä! Siinä saa tosiaan olla sormisuussa, että mitenkäs se neljällä menikään... Siitä syystä olenkin käyttänyt muita tyylejä. Vinkiksi muuten tuohon pullakranssin tekoon, että kannattaa laittaa uuniin mennessä paistonkestävä kulho nurinpäin kranssin keskelle. Kulho kannattaa voidella! Näin keskustasta tulee kauniin tasainen ja pyöreä. Tarkasti en kuvasta nää, vaikka olisit niin tehnytkin. Plullakranssi on kyllä aina komea ja näyttävä juhlapöydässä. Ajattelin myös tehdä seuraaviin juhliin. Monelle maistuu makeiden herkkujen keskellä hyvin tavallinen pullakin!
MERJA KIRJOITTI 01.08.2007 - 11:39
Nasuttaja: Kiitos. En laittanut kulhoa tms keskelle. Aika tasainen siitä silti tuli.. vaikka ei niin hyvä kuin olisin toivonut.. harjoituksen puutetta.. ;0D
SEIJA KIRJOITTI 19.08.2007 - 15:27
Voi mua onnetonta kun leipoisin tuon pullapitkon,mutta en ymmärtänyt noita paino juttuja ,esim vettä 0.300kg tai sokeria 0.120 kg.Olisiko mahdollista saada ne mitat muulla tavoin?. tarkoittaako tuo 0.300kg vettä ,että mittaan vettä vaa-allani 300 grammaa.? Kiitos sinulle ihanista kuvista.
MERJA KIRJOITTI 19.08.2007 - 16:30
Seija: Jeps tarkoittaa. Jos sulla on digivaaka, niin mittaa vain kaikki sillä. Voi ne mitat muuttaa desimitoiksikin.. jos haluaa :)
SISUSTUS SIEVÄ SISUSTUSLIIKE LPR KIRJOITTI 11.09.2007 - 15:07
Hei
Kauneimmat näkemäni sivut olisiko mahdollista jäljittää tekijä haluaisin liikkeeseeni ihkut sivut.
Terveisin Mia
MERJA KIRJOITTI 11.09.2007 - 17:30
Sisustus Sievä/Mia: Olen vain itse etsinyt taustakuvat blogiini. Ne ovat nettisivulta, jossa on ilmaisia taustakuvia. :)
PULLA SORMI 13 KIRJOITTI 18.10.2007 - 13:25
Joo aivan ihania nuo pullat. Itse olen 13v tyttö ja rakastan ruoan laittoa ja leipomista. Täältä katson usein ideoita ja ohjeita. Iloista syksyä kaikille.
T: Pulla Sormi 13


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja