perjantai 5. lokakuuta 2012

Kauraleipä


Itse leivottua leipää ei voita mikään! :) Kaivoin vanhan kauraleipäreseptini esille ja pyöräytin iltapalalle tuoretta leipää. Kokeilin tällä kertaa tavallisten kaurahiutaleiden tilalle Eloveena Aamuhetki annos-pikapuuroa, makuna omena-kaneli. Nämä maut ei leivässä voimakkaasti maistu mutta tuo kyllä jonkinlaisen vivahteen. Mikäli teet kauraleivät käyttäen tavallisia kaurahiutaleita, voi kanelin jättää reseptistä pois. Tässä teille kunnon kaurainen leipäresepti. 

Kauraleipä 2 kpl

5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
5 dl kaurahiutaleita tai 5 pss Elovena Aamuhetki annospikapuuro Omena-kaneli
2 tl kanelia
noin 8 dl hiivaleipä, vehnä tai sämpyläjauhoja

Liota hiiva lämpimään nesteeseen. Lisää suola, kaurahiutaleet ja kaneli. Anna turvota muutama minuutti. Lisää jauhoja ja vaivaa taikinaan hyvä sitko. Älä lisää kerralla koko jauhomäärää vaan jätä hiukan. Vaivaa hetki ja tunnustele tarvitseeko taikina koko jauhomäärää. Jauhoerissä on eroja, joten siksi jauhomäärä on ohjeessa noin mitta. Nostata taikina kaksinkertaiseksi. 

Vinkki pienten taikinoiden nostatukseen: 
Laita taikina sen kokoiseen kulhoon joka mahtuu mikroon ja laita leivinliina päällä. Laita kahvikuppiin vettä ja kiehauta vesi kunnolla mikrossa. Sammuta mikro kun kuppi on pyörivällä mikroalustalla mikron takaosassa, sujauta taikinakulho nopeaakin nopeammasti mikroon ja luukku kiinni. Todella hyvä paikka taikinan nostatukselle kotioloissa, kostea ja lämmin. Taikina kohoaa noin 15 minuutissa. 

Kumoa nostatettu taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa kahteen osaan. Riivaa taikinapalat palloiksi jauhojen avulla. Nosta pallot leivinpaperin päälle pellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota. Voitele kohonneet leivät vedellä tai maidolla. Viillä leipään koristekuviot terävällä veitsellä halutessasi. Jauhota pintaa jauhoilla. Tasaisin jauhotuksen saat kun sihtaat jauhoja siivilän läpi. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Leipä on valmis kun kopsautat pohjaan ja se kumisee. Jäähdytä ilman leivinliinaa ja nauti. 




12 kommenttia:

  1. tein tällä ohjeella ihan tavallisia kauraleipiä :) osan kaurahiutaleista korvasin vehnäleseillä ja tuli hyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina viestistä! Tosi kiva kuulla, että resepti meni käyttöön ja onnistui! :) Lähiaikoina tulee varmasti lisää leipäreseptejä kun taas muistin miten hyvää itse leivottu leipä on.

      Poista
  2. Kauraleipä menee kokeiluun heti huomenna.
    Mitä kuuluu Sinun ihanalle halolle? Sille ihanasti koristellulle pöytäkoristeelle?
    Koko kesä meni pälyillessä ja etsiessä samantapaista luonnosta. Ihan en onnistunut löytämään, mutta jotain sentään terassin pöydälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että siellä aiotaan leipoa :) Halolle kuuluu hyvää, kiitos kysymästä ;) Muutama kukka-asetelma siinä on ollut, välillä koristanut myös ilman koristeluja. Se oli kyllä todellinen löytö minullekin, onneksi tajusin mukaan ottaa. Toivottavasti vielä kohtaat metsäreissuilla tms. saman tyylisen. Pitääkin selata kuva-arkistoja tuliko otettua kukka-asetelmista kuvia ja laitan esille..

      Poista
  3. Ja tätä leipää teen heti ensi töikseni huomenaamulla :) NAM!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu, että sait innostuksen :) Kauraleipä on huippu hyvää! Itsekkäkin aikomus huomenna leipoa lisää leipää. Joten ohjeita tulossa lisää. Harmi vain että rikoin kamerani ja uusi tulee ensi viikolla vasta. Täytyy jollain saada kuvattua. :)

      Poista
  4. Ihana ohje! Minunkin leivät onnistui :-D Jauhoja tosin jouduin laittamaan 11dl. En tiedä johtuiko kaurapuuron lopusta jonka laitoin taikinan sekaan vai Rainbow hiivaleipäjauhoista. Siltikin meinasi tarttua joka paikkaan ja lorautin jo öljyäkin :-D Mutta lopputulos pehmeä ja ihanan makuinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu! :) Voi olla että johtui jauhojen lisätarve puurosta mutta välillä on kyllä jauhoerissäkin eroja paljon. Kiva juttu että leivät onnistu ja oli makoisia! :)

      Poista
  5. NAM!!!onnistui ihan täydellisesti leivät, kiitos sinulle ohjeesta.Aion myös kokeilla muita leipä ohjeitasi tämän perusteella :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos helposta ohjeesta! Jaoin sen omassa blogissani http://www.lily.fi/blogit/barbamama/helppo-kauraleipa

    VastaaPoista

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja