tiistai 11. syyskuuta 2012

Smurffiina-kakku



Ystävän pieni tyttö vietti synttäreitään ja hänelle valmistin Smurffiina-kakun. :) Paljon onnea vielä päivänsankarille <3 Alla resepti tähän kakkuun ja paljon vaihekuvia massan värjäämiseen ja koristelun tekoon. Kakun resepti on lähes sama kuin aiemmassa Reetan ristiäiskakussa. Pohja on vain hiukan pienempi. Toistan kuitenkin reseptin tähän, jotta se on helpommin saatavilla. 

Smurffiina-kakku

Pohja:

8 kananmunaa
4 dl sokeria
14 rkl kiehuvaa vettä
8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kiehuvan kuuma vesi, sekoita vain vähän. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi. Sekoita nostellen jauhot taikinaan. Paista voidellussa ja korppujauhotetussa isossa vuoassa tai korkea reunaisessa uunipellillä joka on vuorattu leivinpaperilla, uuniin alatasolla 175 asteessa, noin 45 minuuttia. Tarkkaile paistoaikaa. Anna pohjan vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa se. Jäähdytä hyvin ja leikkaa kolmeen osaan. 

Täytteet:

Vadelma-kermahyydyketäyte

5 dl kermaa
150 g vadelman makuista hyydykejauhetta (esim. tukusta tai leivontatarvike-nettikaupoista)
½ dl kylmää vettä

Vaahdota kerma. Sekoita hyydykejauhe hyvin kylmään veteen. Lisää kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 

Valkosuklaa-tuorejuustotäyte

3 dl kermaa
260 g (2x130g levyä) valkosuklaata
400 g maustamatonta tuorejuustoa

Anna tuorejuuston olla pieni hetki huoneenlämmössä. Vaahdota kerma. Sulata suklaa. Sekoita suklaa ja tuorejuusto hyvin keskenään. Lisää kermavaahto. 

Kostutusvesi:

5 dl vettä
½ dl sokeria

Kiehauta vesi ja sokeri. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Kostutusveden määrä on tässä ohjeessa noin mitta. Sienikakkupohjaa saa kostuttaa enemmän kuin normaalipohjaa jotta se ei jää kuivaksi. Hetki ennen tarjoilua täytetty kakku vaatii enemmän kostuketta kuin edellisenä päivänä täytetty kakku. Itse teen aina kostutusvettä reilun määrän ja jos sitä jää yli, se säilyy jääkaapissa. Kostuttaa voit myös limsalla, vaniljamaidolla, mehulla.. 

Täytä kakku vuokaan jossa sen paistoit, näin kakku on täydellisen muotoinen kun alat kuorruttamaan sen. Kelmuta vuoka ja aseta pohjasta alimmainen levy alle. Kostuta se ja  levitä päälle vadelma-kermahyydyketäyte. Nosta päälle keskimmäinen pohjalevy ja kostuta. Levitä päälle valkosuklaa-tuorejuustotäyte. Nosta päälle viimeinen pohjalevy, paina kakkua hiukan käsillä, jotta kakku menee vuokaa tiiviisti. Kostuta myös päällimmäinen levy. Aseta vuoan päälle kelmu. Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään pari tuntia, mielellään yön yli. Kumoa kakku laittamalla vuoan päälle tarjoiluastia ja kumoa kakku. Poista kelmut kakun pinnalta ja aloita kuorruttaminen.

Kakun kuorruttaminen:

Rasvakreemiä
noin 600-700 g sokerimassaa (tai marsipaania)
elintarvikeväriä (pastamainen)

Rasvakreemi

125 g huoneenlämpöistä rasvaa
n. 4 dl tomusokeria
tilkka vettä

Vatkaa pehmeää rasvaa hetki. Lisää joukkoon tomusokeri pienin erin. Vaahdota hyvin. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetki. Jos kreemi tuntuu liian jämäkältä levittämiseen, voit notkistaa sitä käyttämällä pienen hetken mikrossa. 

Levitä kreemi kakun pintaan lastan avulla. Nosta kakku kylmään hetkeksi. Värjää sokerimassa laittamalla massaan pari tippaa elintarvikeväriä. Vaivaa väri sekaisin massaan. Kaulitse sokerimassa kakun kokoon nähden sopivaksi, noin 2 ½ mm paksuiseksi levyksi. Käytä massan alla tomusokeria helpottamaan työskentelyä. Nosta levyä ylös käsivarren avulla ja sujauta kakku alle, nosta levy varovasti kakun päälle ja siloittele massa sileästi kakun pinnalle. Leikkaa ylimääräiset massat pois alareunasta veitsen avulla. Ylijäävän, puhtaan massan voit säilyttää hyvin kelmutettuna ja pussitettuna. Mikäli ylijäävään massaan on jäänyt kreemiä, poista ne osat ennen jatkosäilytystä. Säilytä kakku kylmässä.

Sokerimassan/marsipaanin värjäämisen ohjeet ja vaihekuvat:

Seuraavilla ohjeilla pystyt värjäämään sokerimassan tai marsipaanin helposti. Laita valkoiseen massaan tikun avulla elintarvikeväriä viivoina sinne tänne. Pastamaiset elintarvikevärit ovat mielestäni parhaimpia. Useiden merkkejen testauksen jälkeen itse suosin Städter-merkkisiä pastavärejä. Ne värjää mielestäni kaikista parhaiten, eikä massa löysty kun väriä ei tarvitse laittaa liikaa. Värejä saat ostettua esimerkiksi leivontaan erikoistuneista nettikaupoista. Vaihekuvista näet miten voit tehdä kauniin marmoroidun pinnan kakkuun. Rullaa ja vetele hiukan massaa, jolloin syntyy kuvien mukainen värjäys. Lopuksi kaulitse massa sopivan paksuiseksi (noin 2,5mm). Viimeisessä kuvassa massaa on sekoitettu vielä enemmän. Ja mikäli tahdot massasta tasaisen värisen, voit vain jatkaa massan vaivaamista käsin niin kauan että väri on massassa tasaisesti. 



Smurffiinan muotoiluohjeet & vaihekuvat:

Ota mallia ylemmästä massan värjäämisen vaihekuvista. Kaulitse massa ja leikkaa siitä isohko sydämen muoto. Nosta sydän keskelle kakkua. Värjää massaa siniseksi, keltaiseksi, mustaksi. Lisäksi tarvitset valkoista massaa. Kakun pinta on värjätty rosalla värillä ja sydän pinkillä. Muotoile Smurffiina kuvia apuna käyttäen. Smurfiina on tehty täysin käsin, ainoastaan kaulinta ja veistä apuna käyttäen, pyöritellen ja kauliten. Ruusujen valmistusohjeet löydät sivuiltani täältä. 






Tyttäreni 3 ½ v piirtämä söpö Smurffi-kortti <3 

6 kommenttia:

  1. VAU!!! Aivan ihana kakku! Ja todella söpö kortti!:)

    VastaaPoista
  2. Ihana kakku ja tuo kortti on uskomattoman hienosti tehty 3-vuotiaalta :)!!

    VastaaPoista
  3. Todella ihania kakkuja, suussa sulavia leivonta ohjeita ja blogisi on aivan ihana! Toivottavasti saan omastanikin josku muovattua näin ihanan.. :) Tyttäresi tekemä kortti on aivan loistava sai hymyn huulille.. :)

    VastaaPoista

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja