torstai 11. lokakuuta 2012

Saaristolaisleipä


Nyt olen taas päässyt itseleivotun leivän makuun, joten leipäreseptejä on luvassa siis jatkossakin. Tällä kertaa uunin lämpöön pääsi Saaristolaisleipä. Saaristolaisleipä säilyy pitkään. Se maistuu niin ruoan, kuin kahvin tai teen kera. Tämä leipä on helppo tehdä. Tosin ihan hetkessä se ei valmistus pitkän nostatus ja paistoaikojen vuoksi. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän päästä paistamisesta. Maku leipään tulee kaljamaltaista ja siirapista. Tämä resepti on alkuperältään DanSukkerin.

Saaristolaisleipä 2 kpl

1 l piimää
2 ½ dl leipäsiirappia tai tummaa siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
2 pss kuivahiivaa
3 dl vehnäleseitä
5 dl karkeita täysjyväruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja

Vuokien voiteluun:
rasvaa

Pinnalle: 
3 rkl leipäsiirappia tai tummaa siirappia
3 rkl vettä

Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi (+42 asteiseksi). Sekoita joukkoon siirappi, suola ja kaljamaltaat, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Jätä maltaat pehmenemään 15 minuutiksi. 

Sekoita leseet ja jauhot erillisessä kulhossa. Lisää jauhot piimäseokseen vähitellen puuhaarukalla tms hyvin sekoittaen, kunnes taikinasta tulee tasainen. 

Kohota taikinaa liinalla peiteltynä lämpimässä paikassa noin 1 tunti. Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1½ l voideltuun leipävuokaan. Tasoita leipien pinta kostutetuin käsin. Anna kohota ½ tuntia. 

Paista leivät 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ja anna jäähtyä. Leipä on parasta parin päivän kuluttua ja säilyy pitkään. 


2 kommenttia:

  1. Voi ku näyttää hyvältä! Mun ei vaan enää kärsi syödä mitään gluteeniviljoja...ei siis auta tätäkään tehdä...huoh. Yhden samantyyppisen reseptin sain joku aika sitten, vaan en ehtiny sitäkään testaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Voi kun harmillista :( Tämä leipä on aika tuhtia. Toivottavasti löydät kivoja leipäreseptejä joita pystyt tekemään!

      Poista

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja