maanantai 7. heinäkuuta 2014

Virkattu matto: Tiitiäisen unilaulu


Perheemme pienintä tulokasta odottaa ihana kehto, johon ompelin perintöpitsein koristellut pellavalakanat. Päiväpeitteeksi virkkasin peiton. Näistä juttua myöhemmin kun ehdin blogia päivittää lisää. Kehto tarvitsi alleen myös maton. Niinpä pienen suunnittelun jälkeen päädyin virkattuun mattoon, joka on tehty pylväistä, kiintosilmukoista ja "kaapelivirkkaustekniikkaa" käyttäen. Kaapelivirkkaukseen löysin ohjeet vuoden 1982 virkkauskirjasta. Tein matosta sen kokoisen, että se soveltuu myöhemmin vaikkapa kiikkutuolin alle.

Mattoon on käytetty luonnonvalkoista ohutta trikookudetta. Koukun koko 10. 

Virkatun maton ohje: Tiitiäisen unilaulu

1. Virkkaa silmukkaketju joka on jaollinen 4:llä + 3 ketjusilmukkaa. Valitse silmukkamäärä sen mukaan minkä levyisen maton tahdot tehdä. Käännä työ.
2. Virkkaa 1 kierros kiintosilmukoita, 3 ketjusilmukkaa. Käännä työ.
3. Virkkaa 1 pylväs kuhunkin edellisen kierroksen kiintosilmukkaan.(3 ktj:aa korvaa yhden pylvään alussa.) Käännä työ. 
4. Virkkaa 1 ketjusilmukka. Virkkaa 1 kiintosilmukka jokaiseen edellisen kierroksen pylvääseen. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa. Käännä työ. 
5. *Jätä väliin edellisen kierroksen seuraava silmukka. Virkkaa 1 pylväs kuhunkin 3 seuraavaan silmukkaan, tee langankierto koukulle, pistä koukku edestä taaksepäin väliin jätettyyn silmukkaan ja virkkaa 1 pylväs.* Vedä lanka tarpeeksi löysästi, jotta kuvio jää nätiksi. Toista * * kierros loppuun. Virkkaa 1 pylväs loppuun ja 1 ketjusilmukka. Käännä työ ja toista ohjetta kohdista 2-5, kunnes matto on haluamasi pituinen. Pidä huoli välillä, että silmukkamäärä pysyy oikeana. Silmukoiden määrä heittää helposti ja näin ollen kuviot eivät pysy kohdillaan.
6.  Halutessasi voit virkata lopuksi mattoon kiintosilmukkareunuksen. Itse virkkasin pitkille reunoille jokaisen pylvään ympärille 3 kiintosilmukkaa ja jätin muut silmukat väliin. Näin matto ei mennyt kuprulle. Maton päihin kiintosilmukat tein jokaiseen silmukkaan. Maton kulmiin kannattaa virkata 3 kiintosilmukkaa samaan silmukkaan, jotta muoto säilyy hyvin. Katkaise lanka ja päättele hyvin. Maton voi höyryttää. Itse pesen trikoomatot pesukoneessa. Matto kannattaa liottaa ennen varsinaista pesua, mikäli siihen tulee isompia tahroja. Pesukoneeseen voi heittää mukaan muutaman lian- ja värinkeruuliinan halutessa.

Jos huomaat ohjeessa virheen tai se on jostain kohti epäselvä, laitathan viestiä :) 
1 kommentti:

  1. Pinskun puuhastelut blogi on poistettu ja tilalle alan kirjoittaa pian puuhastelut blogia tervetuloa tutustumaan uuteen blogiin http://pianpuuhastelut.blogspot.fi/

    VastaaPoista

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja