VaahtokarkkimassaVaahtokarkkimassalla voit päällystää täytekakut, leivokset tai vaikkapa kääretortun. Siitä voi myös muotoilla esimerkiksi kukkia kakun päälle. Tai ottaa muotilla kuvioita. Koristeet voi kuivattaa huoneenlämmössä, pölyltä suojattuna. Massan teko vaatii hieman vaivaa ja harjoitusta, mutta maku on miellyttävä karkin makuinen. Massa säilyy hyvin kelmutettuna parisen viikkoa huoneenlämmössä. Vaahtokarkkimassa on helpoiten käsiteltävissä, kun se on tuoretta. 

Vaahtokarkkimassa
400 g Vaahtokarkkeja
n. 1 pkt Tomusokeria
1½-2 rkl Vettä
2-3 rkl Öljyä kulhoon (lisäksi tarvitset öljyä käsittelyn aikana)
(tarvittaessa elintarvikeväriä)

Sihtaa noin puolet tomusta kulhoon. Voitele kuumuutta kestävä kulho öljyllä. Kaada karkit kulhoon ja lisää vesi. Kuumenna mikrossa 30 sekunnin jaksoissa täysillä, joka välissä sekoittaen, kunnes karkit ovat sulaneet. Lisää massaan tässä vaiheessa tarvittaessa tippa elintarvikeväriä, mikäli tahdot että koko massa värjääntyy. Jos haluat massaan marmorivärjäyksen, vedä esim cocktailtikulla väriviivoja vasta valmiiseen massaan, kieputa/pyörittele/vetele massaa niin että väri sekoittuu epätasaisesti. Kaulitse massa tämän jälkeen.

Tee tomusokerin keskelle kuoppa ja kumoa karkit sinne. Kädet voit voidella öljyllä, tahmaisuuden vuoksi. Myös öljytyt elintarvikekäyttöön tarkoitetut kertakäyttöhanskat ovat hyvät tässä vaiheessa.  
Alusta taikinaa ja lisää tomua vähitellen sen verran että voit alustaa sitä ilman, että se tarttuu kiinni käsiin. Halutessa voit värjätä taikinan elintarvikevärillä. Kääri taikina tiiviiseen ja moninkertaiseen kelmuun. Mikäli käytät taikinan myöhemmin, voit pehmittää laittamalla sen mikroon noin 5 sekunniksi kerralla. Taikina pehmenee todella nopeasti mikrossa, joten ole varovainen! Lisää tomusokeria, jos se menee tahmeaksi.

Kun päällystät kakkua vaahtokarkkimassalla, sivele kakun pintaan ensin ohut kerros rasvakreemiä. Kreemi eristää kakun kosteuden kuorrutteesta, joten voit kuorruttaa kakun jo edellisenä päivänä. Pinnasta tulee sileä ja se pystyy hyvin paikoillaan. Kaulitse taikina sopivan kokoiseksi laataksi, noin 1½-2 mm paksuiseksi. Kuitenkin niin paksuksi, että se ei repeile nostaessa. Nosta kakun päälle ja siloittele joko lastan tai käsien avulla. Leikkaa ylimääräiset pois reunoilta.

Vaahtokarkkimassa kakku kannattaa säilyttää tavallisessa jääkaapissa, ei kylmiössä jossa on iso "rupelikylmetin". Kakku leikkaantuu parhaiten kakkulapiolla, jossa on sahalaita. Myös pakastus onnistuu normaalissa pakasteessa, jossa ei myöskään ole "rupelikylmetintä". Pinta pysyy hyvänä, sisus hieman pehmenee, mutta koostumus säilyy ihan hyvänä.

Tässä muutama kuva kakuista jotka olen päällystänyt vaahtokarkkimassalla. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja