Täytekakkupohjat
Tässä kakkupohjareseptini, jolla teen lähes kaikki täytekakut. Pohjan valmistamisessa on tärkeää huomioida, että lisättävä vesi ja rasva ovat kuumia. Sienikakkupohja soveltuu erittäin hyvin muotokakkujen valmistamiseen. Myös jos kakku täytetään samana päivänä kuin pohja tehdään, on ehdottomasti tällainen pohja paras. Kun se jäähtyy hyvin, se ei murene niin paljon kuin normaali kakkupohja.

Sienikakkupohja

4 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
½ dl kiehuvaa vettä
150 g sulatettua & kuumaa rasvaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Vaahdon tiedät olevan hyvä silloin kun vaahdosta jää pinnalle kuvio vispilää nostaessa. Lisää muna-sokerivaahtoon kiehuvan kuuma vesi (veden voi kiehuttaa nopeasti mikrossa), sekä sulatettu kuuma rasva samalla varovasti sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän lävitse. Sekoita varovasti vain sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina hyvin voideltuun & korppujauhotettuun kakkuvuokaan, jonka läpimitta on 24cm. Paista 175 asteessa, uunin alimmalla tasolla, noin 45 min. Paistoaika on vaihteleva, riippuen uunin tehosta. Anna pohja vetäytyä vuoassa noin 10-15 min, uunista oton jälkeen. Kumoa pohja leivinpaperin päälle vasta tämän jälkeen. Anna jäähtyä hyvin. Leikkaa 3-4 osaan.
Kakkupohjan voit pakastaa hyvin suojattuna (kelmu & muovipussi). Pohja kannattaa leikata osiin ennen pakastusta, jotta sen sulatus on nopeampaa.


Kevyempi sienikakkupohja

4 munaa
2 dl sokeria
7 rkl kiehuvaa vettä
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

tai
8 munaa
4 dl sokeria
1½ dl kiehuvaa vettä
8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Valmistusohje sama kuin ylemmässä reseptissä. Muista, että veden täytyy olla kiehuvaa, kun se lisätään taikinaan. Muutoin kakku voi epäonnistua.


Tumma sienikakkupohja:

6 kananmunaa
3 dl sokeria
10 ½ rkl kiehuvaa vettä
5 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 ½  tl leivinjauhetta

Valmistusohje sama kuin ylemmässä reseptissä. Muista, että veden täytyy olla kiehuvaa, kun se lisätään taikinaan. Muutoin kakku voi epäonnistua.

~~~~~~

Suklaakakkupohja:

200 g maitosuklaata
150 g pehmeää voita tai margariinia
2 dl sokeria
7 kananmunaa
3/4 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele ja korppujauhota 24 cm kakkuvuoka. Leikkaa vuoan pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperista. Sulata suklaa ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vaahdota rasva ja sokeri (2dl). Lisää vaahtoon suklaasula, sekoita hyvin. Erottele munanvalkuaiset ja keltuaiset erilleen. Lisää keltuaiset massan sekaan ja sekoita hyvin. Vatkaa valkuaiset ja sokeri (3/4dl)  kovaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää valkuaisvaahto ja jauhot vuorotellen massaan. Sekoita vain sen verran kuin on tarpeen, jotta massasta tulee tasaista. Kaada massa vuokaan ja paista 170 asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 50-60 min, kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyys esim cocktail-tikulla. Jos pinta alkaa tummumaan liikaa, voit laittaa päälle paiston loppuvaiheessa leivinpaperin palasen. Kumoa kakku jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja