torstai 18. marraskuuta 2010

Vauvan villasukatNeuloin pukin konttiin tällaiset ihanat villasukat tytölle. Todella helpot tehdä ja pysyvät hyvin jalassa varren hyvän mallin avulla. Lankana käytin Seitsemän veljestä-lankaa ja puikkokokona 3. Tällä mallilla voi tehdä aikuisellekin sukat. Tämä sukan malli on peräisin sota-ajalta. Alempaa voit lukea juna-sukan koskettavan tarinan.

Vauvan villasukat

Luo 10 s jokaiselle puikolle ja neulo 12 krs 2o, 2n joustinta.

*Neulo 4 krs nurin, 4 krs oikein, 4 krs nurin ja 12 krs 2x2 joustinta.*. Toista *-*.

Neulo kantalappu 12 krs puikoilla 1 ja 4 ja tee kantapohjan kavennus; jaa silmukat kolmeen osaan niin, että keskellä on 6 ja reunoilla 7 s.

Poimi kantalapun sivuista 7 lisäsilmukkaa ja neulo terän suora osuus: *4 krs puikkojen 2 ja 3 silmukat nurin (jalkaterän päälle) ja loput oikein, 4 krs kaikki silmukat oikein.* Toista *-* 2 kertaa.

Neulo vielä 4 krs päällipuolen s:t nurin ja alapuolen oikein.

Tee sukan kärkeen nauhakavennus: ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeiset s:t oikein yhteen ja toisen ja neljännen puikon alussa toinen ja kolmas s. kavennus ylivetäen.

Kun jäljellä on 4 s, katkaise lanka ja pujota se 2 kertaa s:n läpi. Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.


Sukan tarina

Tämän sukan sydämellisen ja mieleenpainuvan tarinan kertoi meille Eila Turenius neulekoulussa Kaarakan talossa. Alkuperäiset valkoiset sukat ovat Terttu Latvalalla varmassa tallessa. Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa oli heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat radan korjaustöiden aikana.

Kerttu Latvala neuloi elämänsä aikana useita satoja sukkia tällä samalla mallilla, uudet sukat aina kun tuttavapiiriin syntyi uusi vauva.  Myös Terttu Latvala on neulonut yli 200 paria ja Eila Tureniuskin yli 50 paria. Paitsi että sukka on kaunis katsella, se pysyy erittäin hyvin pienen lapsen jalassa.

Aikaisemmat kommentit:
SYSTERI KIRJOITTI 19.11.2010 - 07:34
Ihanan lämpöisen näköiset sukat ja liikuttava tarina... ja kylläpä osaat ottaa hyviä kuvia!!
PIONI KIRJOITTI 19.11.2010 - 07:34
Kauniit. Tällaiset on tosiaan hyvänmalliset vauvan jalkaan. Meidän poika sai samanlaiset ja niitä on kyllä tullut pidettyä.
KRISTIINA KIRJOITTI 19.11.2010 - 10:46
Ihanat sukat! Voi kun osaisinkin itse tehdä, niin tuleva vauvamme saisi varmasti tällaiset. Mukavaa viikonloppua!:)
MERJA KIRJOITTI 19.11.2010 - 11:26
Kiitos! Tämä on kyllä paras malli mitä olen villasukissa nähnyt! :) Ei tahtonut kantapään kavennus onnistua minulta, mutta sisulla vaan tein ja hyvä tuli :) Kristiina: Kokeile ihmeessä! Ja jos ei kantapää tms onnistu niin sitten kannattaa pyytää joltakin apua joka osaa. Se on helpompi ehkä oppia kun joku neuvoo vieressä.
PUUVILLA  KIRJOITTI 20.11.2010 - 20:50
Upean näköiset sukat. Tarviikin kokeilla tälläkin mallilla.
Kuvaustaitosi on kehuttava!
MERJA KIRJOITTI 21.11.2010 - 22:14
Kiitos :) Kuvaaminen on mukavaa!
SUSANNA KIRJOITTI 15.01.2012 - 08:01
Aivan ihanat sukka ja mikä tarina pohjalla. Tyttöni valitsi väriksi mustan ja metsän vihreän. Nyt on ensimmäisen sukan varsi valmis, nurjat kohdat mustalla. Nyt aloitan kantapään mustalla. Malli on helppo, ainut ongelma minulla oli, kun tein nurjaa osuutta. Silmukoista tuli niin löysiä, että puikot tippuivat tosi herkästi. Onko tähän vinkkejä?
MERJA KIRJOITTI 16.01.2012 - 21:51
Susanna: Itsellänikin taisi olla tuo sama ongelma. :) Ilmeisesti sinullakin on metallipuikot käytössä? Luulen, että bambupuikot ei tipu niin herkästi. Virkkuukoukkuna käytän bambukoukkua ja se on tosi hyvä.
SUSANNA KIRJOITTI 17.01.2012 - 05:40
Metallipuikot hyvinkin ja vielä vanhan ajan oikein ohuet :-). Lopulta oli pakko keksiä jotain, joten laitoin sinitarrapaukut puikkojen päähän. Oli huomattavasti huolettomampi tehdä nurjaa. Yhdessä vaiheessa mieheni piteli sivuille olevia puikkoja, oli sekin näky. Mutta yhdessä tehty villasukat tytölle. Nyt toinen valmis, illalla aloitan toisia tekemään. Kiitos!
MERJA KIRJOITTI 17.01.2012 - 20:28
Susanna: Hyvä kun saitte tehtyä sukat :) Kuulostaa hauskalta projektilta! ;) Kaikki keinot on sallittuja :D
RAILI  KIRJOITTI 10.03.2012 - 07:27
Tämä sukkamalli on aivan ihana. Olen nyt tehnyt monet vauvan sukat tällä mallilla, tuleville lasten lapsille...:)
MERJA KIRJOITTI 10.03.2012 - 20:37
Raili: Hauska nähdä että käyt katselemassa sivujani :) Tämä sukkamalli on kyllä tosi hyvä :)

4 kommenttia:

 1. Ihanat sukat ja tosi nättejä kuvia osaat ottaa! Satutko muistamaan minkä kokoiselle sukat on tehty? Olisin tehnyt työkaverin tytölle 26 kokoiseen jalkaan, mutta mahtaako tulla liian pienet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, että minulla on sattunut jäämään väliin vietisi. Vastaan siksi näin myöhään. Taisin tehdä nämä sukat noin vajaan vuoden ikäiselle lapselle :)

   Poista
 2. Hei!
  Kiitos kovasti sukkien ohjeesta! Nämä oli juuri sellaiset mitä olin etsinytkin :)
  Täytyi vaan mittailla siskon tyttären jalkaterä (oli 9cm), vasta parin kuukauden ikäinen tyllerö, joten voi olla, että joudun tekemään hieman pienemmät, mutta tuleepahan koevedos sitten tästä :)
  Kaunis blogi, tykkään! <3
  Ja hyvää pian alkavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! <3 Kiitos viestistäsi. Sukistasi tuli varmasti ylisöpöt niin pieninä! Kaikkea hyvää sinulle uudelle vuodelle.

   Poista

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja