torstai 25. marraskuuta 2010

Virkattu koriAiemmin virkkaamastani pitsimatosta jäi yli hiukan ontelokudetta. Tein siitä tällaisen korin. Tämä on todella helppo ja nopea valmistaa. Halutessaan näitä voi koristella esim pitsi/silkkinauhoin, virkatuilla kukilla, huovutetuilla koristeilla, napeilla tms. Koreja voi käyttää säilytykseen, kukkapurkin ympärille tai vaikkapa pitää siellä kesken eräisiä käsitöitä. Jossain netissä näin myös virkatun koiran pedin, johon oli tehty itse pehmuste sisälle :) Koriin voi tehdä halutessaan myös kahvat. Huom: Ontelokude kutistuu pesussa hiukan, joten jos et kastele & kuivata sitä ennen virkkausta niin kannattaa tehdä löysempää virkkausjälkeä. Trikookude ei kutistu.


Virkatun korin-ohje

Pohjan virkkaus:

 Korin pohja virkataan ympyräksi, keskirenkaan ympärille. Jokaisella kerroksella täytyy lisätä silmukoita.

1. Virkkaa 5-8 ketjusilmukkaa ja yhdistä ne lenkiksi piilosilmukalla.
2. Virkkaa lenkkiin yksi kierros kiinteitä silmukoita.
3. Virkkaa toisella kierroksella kaksi kiinteää silmukkaa jokaiseen edellisen kierroksen silmukkaan.
4. Virkkaa kolmannella kierroksella kaksi kiinteää silmukkaa joka toiseen edellisen kierroksen silmukkaan (väliin jääviin silmukoihin virkataan aina yksi kiinteä silmukka)
5. Virkkaa neljännellä kierroksella kaksi silmukkaa joka kolmanteen edellisen kierroksen silmukkaan jne jne. Kunnes pohja on haluamasi kokoinen.

Kuvasarja pohjan kiinteiden silmukoiden virkkauksesta:

Pujota koukku edellisen kierroksen silmukan molempien lankojen läpi alhaalta ylös (kuva2), ota lanka koukulle (kuva3), vedä lanka silmukoiden läpi (kuva4), koukulla on nyt kaksi silmukkaa (kuva5), ota lanka koukulle (kuva6), vedä lanka kahden silmukan lävitse (kuva1).


Reunan virkkaus: 

Korin seinämän virkkaus aloitetaan katkaisematta lankaa. Käännä kappaleen reuna itseesi päin ja vaihda virkkuusuuntaa. Näin alkaa syntymään korin reuna. Silmukoita ei enää lisätä. Reunan voi tehdä kahdella tavalla, joko poimimalla virkkuusilmukan sisemmän langan (reunasta tulee kulmikkaampi) tai molemmat langat (reuna pyöristyy kuten tässä virkkaamassani korissa).

Kuvasarja reunan kiinteiden silmukoiden virkkauksesta:

Pujota koukku edellisen silmukan molempien lankojen läpi ylhäältä alas (kuva2), ota lanka koukulle (kuva3), vedä lanka silmukoiden läpi (kuva4), koukulla on nyt kaksi silmukkaa (kuva4), ota lanka koukulle (kuva5), vedä lanka kahden silmukan lävitse (kuva6). Tee reunasta haluamasi korkuinen.


Viimeistele kori päättämällä langanpäät. Solmi lanka tiukalle solmulle ja pujoittele hyvän pituinen langan pää silmukoiden joukkoon koukun avulla. Korille suositellaan käsinpesua, kuositus kosteana ja tasokuivatus. Korin voi höyryttää kevyesti nurjalta puolelta.
~~~
Aikaisemmat kommentit:
TARU KIRJOITTI 27.11.2010 - 20:10
Kiitos ihanasta ohjeesta! Lapset ovat virkanneet tänään hienoja koreja!
MERJA KIRJOITTI 27.11.2010 - 22:11
Kiva kuulla, että ohjeella on jo ollut käyttöä :) Tämä on tosiaan niin helppo tehdä, että hyvin lapsetkin osaa!
TARU KIRJOITTI 11.12.2010 - 19:45
Hei vielä! Teemme nyt patalappuja trikookuteesta tämän koriohjeen innostamana. :-) Toivottavasti sinulta tulee lisää hyviä innostuksen lähteitä :-)
TARU KIRJOITTI 11.12.2010 - 19:45
... piti olla pannunalustoja, ei patalappuja...
MAARIT KIRJOITTI 29.03.2011 - 14:47
Kiitos ohjeesta, ihanaa kun oli kuvat niin tajusin viimein tän korin teonkin ;D
SUVI KIRJOITTI 23.07.2011 - 19:46
Hei! Minkä kokoista virkkuukoukkua käytit?
MERJA KIRJOITTI 26.07.2011 - 20:33
Kiitos viesteistä :) Syksyn tultua virkkausinto on taas tulossa ja kivoja ideoita mielessä. Kunhan saan aikaa vielä järjestettyä niiden tekemiseen niin laitan tänne.
Suvi: Pahoittelut, en heti huomannut kysymystäsi. Käytin muistaakseni nro 8 koukkua. Riippuu kuteesta, että miten paksua se on, mutta nro 10 voi olla myös aika sopiva. Kannattaa testata.
MARIANNE KIRJOITTI 08.10.2011 - 00:28
Hei, kiitos ohjeesta. Mutta en ole koskaan ennen virkannut ja mun kori tulee jäämään hyvin pieneksi, knu en tiedä mitä kohdan 2. jälkeen tulee tehdä. :) Siis mitä tarkoittaa, kun virkataan kaksi silmukkaa, jokaiseen edellisen kierroksen silmukkaan? :D Ymmärrän mikä on edellisen kierroksen silmukka, mutta miten siihen virkataan kaksi lisää? Anteeksi yksinkertaisuuteni! :)
MERJA KIRJOITTI 09.10.2011 - 22:51
Marianne: Hyvä kun jätit viestiä. Eli aina tehdään kiinteitä silmukoita. Lisää silmukoita tarvitaan, että kori ei käpristy suuretessaan, eli teet kaksi kiinteää silmukkaa laittaen ne edellisen kierroksen samaan silmukkaan. Pujotat vain koukun samaan edellisen kierroksen silmukkaan kaksi kertaa. Ja sitten siirryt eteenpäin ja seuraavaan edellisen kierroksen silmukkaan taas kaksi kiinteää silmukkaa.. Ja taas eteenpäin. Toivottavasti osasin selittää :) Laitanpa tuota ohjetta vähän tarkemmaksi.
MARIANNE KIRJOITTI 10.10.2011 - 10:30
Aa, nyt aukesi ja kiitos! :)
MININEN KIRJOITTI 26.10.2011 - 20:41
Eilen en vielä osannut virkata ja nyt en osaa lopettaa :) Kiitos ohjeestasi. Sain aikaiseksi, vaikka itse sanonkin, aika todella hienon korin, juuri tuollaisen kuperareunaisen. Työni on kuitenkin vielä hieman kesken, sillä en osaa päätellä sitä. Enkä tunnu löytävän mistään tähän minkäänlaista mainintaa. Tein korini paksusta kudelangasta, siispä voit varmasti kuvitella, millainen korkeusero viimeisimmän ja edellisen rivin silmukoilla voi olla, mikä siis neuvoksi, miten reunan saa tasaiseksi?
ANSKU KIRJOITTI 28.11.2011 - 09:51
Voisinko saada ohjetta pienen koiran petiä varten. Kääpiäsnautseri saapuu jouluksi. Oma peti olisi kullan kallis
Kiitos, jos saisin jonkun linkin tai ohjeen
ANSKU KIRJOITTI 30.11.2011 - 08:38
Hei! Yritän nyt tehdä tällä pienen korin ohjeella, sitä suurentaen. Lankamäärää vain en osaa arvioida, mutta saahan sitä sitten lisää. Koukkua ajattelin 10.
Sinulla on niin mahtavat sivut, että voiko olla edes totta! Miten pystyy....
KIRSI KIRJOITTI 11.02.2012 - 15:09
Hei, oletko virkannut neliskulmaista koria; miten teit reunojen kulmat?
MERJA  KIRJOITTI 11.02.2012 - 23:05
Marianne: Hyvä :)
Mininen: Voi ei minä en ole huomannut viestiäsi. Pahoittelut siis kun en ole vastannut. Voi tuo on vähän hankala ominaisuus trikookuteissa, että se paksuus vaihtelee.. Entä jos otat sellaisen pätkän loppuun sitä joka on tasapaksua ja virkkaat vielä yhden kierroksen. Päättelyn olen tehnyt itse napakalla solmulla ja sitten virkannut jonkin matkaa silmukaisen sekaan sitä langanpäätä.
Ansku: Sinulle myös pahoittelut, että en ole huomannut viestejäsi. Toivottavasti peti onnistui :) Ja kiitos sanoistasi <3
Kirsi: En ole kokeillut, vaikka on ollu tarkoitus. Tällä hetkellä ei ehdi virkkaamaan. Koristeet vie kaiken ajan. :) Etsin tuossa pikaisesti sinulle ohjetta netistä ja löysin tällaisen:
http://satu-ja-tarinoita.blogspot.com/2011/01/kuteista-virkattuja-koreja.html Toivottavasti tuosta ohjeesta on sinulle apua.
KIRSI KIRJOITTI 12.02.2012 - 10:32
Hei, kiitos linkkivinkistä; kulmanteko-ohje löytyi!
SUKLAINEN KIRJOITTI 26.05.2012 - 14:57
Miten työ päätellään? Saisiko ohjetta..
"KÄSSÄNMÄSSÄÄJÄ" KIRJOITTI 26.06.2012 - 08:25
Voi miten ihanat sivut :))!! Mahtavaa miten hyvät ohjeet ja kuvat. Kiitos!!!
MERJA KIRJOITTI 26.06.2012 - 17:12
Kirsi: Hienoa!
Suklainen: Pahoittelut, en ole huomannut aiemmin viestiäsi! Itse laitan tiukalle solmulle ja loppupään langasta pujottelen huomaamattomasti työhön.
"Kässänmässääjä": Kiitos :) Mukava kuulla, että näistä on teille iloa!
EEVA-MARIA KIRJOITTI 29.07.2012 - 15:43
onkohan mun konees häikkää vai missä niiden mallikuvien pitäsi olla? pitäiskö ne saada klikattua siitä otsikosta mis sanotaan et täs on kuvia?? ku en saa klikattua eikä näy missään kuvia. muuten on kyl ihanan selkeä ohje, kiitos hirmu paljon!! tällee aloittelijana olis vaan kiva nähdä kuvatkin :)
MERJA KIRJOITTI 31.07.2012 - 18:38
Eeva-Maria: Vuodatus.net kuvapalvelin on kaatunut ja kuvat ovat menetetty 3 ½ v ajalta, joten siksi kuvia ei näy blogissani tällä hetkellä. Tämä on todella harmillinen juttu. Joudun laittamaan kuvat uudelleen blogin jokaiseen postaukseen, mikäli löydän ne itseltä tallesta. Suuret pahoittelut! Blogin tarjoava vuodatus.net ei ollutkaan ottanut varmuuskopioita kuvista ja siksi kaikki bloggaajat menetti kuvansa.
SIIRI KIRJOITTI 27.08.2012 - 16:10
Tein kivan punasen korin ja oon 11 v! Tosi helpot ohjeet. Jippii!!

8 kommenttia:

 1. Tosi hyvät ohjeet! Kiitos!
  Kun aloittaa yläreunaa (siis pohja on tehty), onko makuasia laittaako koukun takakautta vai edestä silmukan läpi? Kokeilin molempia ja lopputulos on tietenkin hiukan erilainen. Onko jompi kumpi "oppikirjan" mukainen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä, kiva kuulla :) Reunasta tulee kulmikkaampi jos otat takakautta ja edestä otettuna tulee pyöreämpi muoto koriin. Makuasia kummin tekee :)

   Poista
 2. Entä sitten loput reunan kerrokset? Jatkanko samalla tavalla? Tuo koukun etukautta silmukan läpi vieminen sujuu jotenkin helpommin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut kun en ehtinyt heti vastata. Itse ainakin olen tehnyt niin että olen jatkanut muutkin kierrokset samalla tavalla.. Voithan tietysti kokeilla millainen tulee jos teet loput kierrokset eri tyylillä :)

   Poista
 3. Hei!
  Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Itsellä on vierähtänyt tovi virkkaamisesta ja termit vähän hukassa, joten selkeät kuvat auttoivat ja kori onnistui hyvin. Itse tein reunan kuten pohjankin eli edestä taaksepäin (tämä tuntui helpommalta) ja lopputulos oli siisti. Nyt vain korin koristelu silkkinauhalla ja ensimmäinen kori on valmis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi. Kiitos viestistä, olipas mukava kuulla! :) Muunlaisiakin korivirkkauksia on mielessä, jospa ehdin talvella niitä kokeilla ja laittaa tänne. Kesät ovat niin kiireisiä minulla koristepuolella että ei ehdi käsitöitä tehdä silloin.

   Poista
 4. Anonyymi4/4/17 00:43

  Olen yrittänyt noin 2h ja ei onnistu edes videoidenkaan avulla. Miten oppisin? En osaa edes virkata pohjaa. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi. Olisiko sinulla ketään läheistä joka voisi auttaa ja näyttää perussilmukat?

   Poista

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja