maanantai 19. joulukuuta 2011

Virkattu pyöreä matto


Mattojen virkkaaminen on kivaa puuhaa. :) Mukavan kokoinen matto syntyy yhden illan aikana vaikka telkkaria katsoessa. Tässä jaan teille yhden pyöreän maton ohjeen. Ohje on omasta päästäni. Jos tulee kysyttävää ohjeesta niin laittakaa viestiä, tarkennan tarvittaessa. Tähän mattoon käytin paksumpaa trikookudetta. Joka onneksi oli aika tasaista. Joskus paksuus trikookuteissa heittelee paljon. Reunojen kaaret (ohjeen kierrokset 7-8) tein hiukan ohuemmasta kuteesta, kun paksumpi loppui. Joten jos teet kaaret paksusta kuteesta, lisäisin kierroksen 7 ketjusilmukoiden määrää yhdellä suuremmaksi. Matto kannattaa höyryttää kun se on valmis.

***********

Virkatun pyöreän maton ohje:

1. kierros: Virkkaa aluksi 10 ketjusilmukkaa ja sulje ympyräksi piilosilmukalla.

2. kierros: Virkkaa 1 ketjusilmukka ja sitten 20 kiinteää silmukkaa ympyrään. Sulje kierros piilosilmukalla.

3. kierros: 5 ketjusilmukkaa, *1 pylväs seuraavaan kiinteään silmukkaan, 2 ketjusilmukkaa*. Toista *-* kierros loppuun. Sulje kierros piilosilmukalla.

4. kierros: 3 ketjusilmukkaa, 1 pylväs edellisen kierroksen kaareen, *2 ketjusilmukkaa, 2 pylvästä jokaiseen edellisen kierroksen kaareen.* Toista *-* kierros loppuun. Sulje kierros piilosilmukalla kierroksen alussa olevaan kolmanteen ketjusilmukkaan..

5. kierros: 3 ketjusilmukkaa, *1 pylväs edellisen kierroksen jokaisen silmukan taimpaan lankaan.* Toista *-* kierros loppuun. Sulje kierros piilosilmukalla kierroksen alussa olevaan kolmanteen ketjusilmukkaan.

6. kierros: 3 ketjusilmukkaa, *1 pylväs jokaiseen edellisen kierroksen silmukan taaimaiseen lankaan. Joka 7. silmukkaan kaksi pylvästä, jotta matto ei käpristy.* Toista *-* kierros loppuun. Sulje kierros piilosilmukalla kierroksen alussa olevaan kolmanteen ketjusilmukkaan. Sulje kierros piilosilmukalla kierroksen alussa olevaan kolmanteen ketjusimukkaan. 

Jatka mattoa niin suureksi kuin haluat toistamalla kierroksen 6 ohjetta. Kierroksella 7 silmukkalisäyksiä tehdään niin, että joka 8.silmukkaan tulee kaksi pylvästä. Kierroksella 8 taas joka 9.silmukkaan tulee kaksi pyövästä jne. 

7. kierros (reunan kaaret): *5 ketjusilmukkaa, jätä kaksi edellisen kierroksen silmukkaa väliin, kiinnitä ketjusilmukkaketju kolmanteen edellisen kierroksen silmukkaan piilosilmukalla.* Toista *-* kierros loppuun.

8. kierros: *Virkkaa edellisen kierroksen jokaiseen kaareen 2 kiinteää silmukkaa, 1 pylväs, 2 kiinteää silmukkaa.* Toista *-* kierros loppuun. Sulje kierros piilosilmukalla. Päättele lanka hyvin.

Aikaisemmat kommentit:
ULLA KIRJOITTI 20.12.2011 - 12:36
Voi ihana! Kunpa ehtisi ja osaisi! Voi kun saisi jostain ostaa... tällaisen ihanuuden tai kaksikin! :)
MERJA KIRJOITTI 20.12.2011 - 12:49
Kiitos. Minäkään en ennen osannut virkata. Mutta hankin virkkauskirjan ja opettelin silmukat. Se on tosi helppoa oikeasti. Tähänkin tulee vain ketjusilmukoita, kiinteitä silmukoita ja pylväitä. :) Täältä löytyy yksi mattojen myyjä: http://www.virkkuukoukussa.fi/ ellei sitten löydä jotain harrastelijaa joka tekisi.
ELLU KIRJOITTI 20.12.2011 - 19:58
Kiitos ohjeesta!
Blogeissa ihastelen noita ja olen kaipaillut ohjetta.
Tuotapa pitää heti kokeilla, kun vaan sopiva kude löytyy.
MERJA KIRJOITTI 20.12.2011 - 22:01
Ellu: Ole hyvä :) Minäkin olen huomannut saman, että kuvia kyllä on mutta ei ohjeita.
KIRSI KIRJOITTI 02.02.2012 - 14:16
Minkä kokoista koukkua käytit? Enkä kuinka paljon n kului kudetta?
MILLA KIRJOITTI 07.04.2012 - 09:39
Kiitos maton ohjeesta! Teen tällaisen meillekin. Todella kaunis!:)
ULLA KIRJOITTI 16.04.2012 - 20:43
Kiitos hyvästä ohjeesta! :) Oikein innostuin ja nyt on jo 6kpl mattoja tehty! :)
LENI KIRJOITTI 22.04.2012 - 18:14
Hei. Ajattelin alkaa tekemään kyseistä mattoa, mutta mikä maton halkaisja noin suunnilleen on? Paljon meni kuteita ja koukun koko? Olen nääs vasta-alkaja ja siksi kyselen.
SATUTAR KIRJOITTI 06.05.2012 - 18:00
Lytyipä helppo ohje mattoon.
Mulla piti olla jämä kudetta - mutta en nyt löytänyt joten joudun huomiseen odottamaan jotta saan maton tekeille.

25 kommenttia:

 1. Hei kuuluisiko 2 kohdassa olla 20 vai 10 kiinteää silmukkaa? Tein 20 ja minulla tuli aivan liian paljon silmukoita ja se meni ihan käprylle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin itse 20 kiinteää silmukkaa.. Pienen kupruilun voi saada kuriin höyryttämällä, mutta voit vähentää silmukkamäärää tietysti jos ei muutoin onnistu.

   Poista
 2. Anonyymi4/4/13 05:09

  Minkä kokosta puikkoa käytit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koukku kannattaa valita kuteen paksuuden mukaan. Minulla oli tässä aika paksu kude ja koukku taisi olla 8 tai 9.

   Poista
 3. Minkä verran kudetta meni; paino? Mikä tuon maton halkaisija on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maton halkaisija minun käsialalla virkattuna 85 cm. Painoa en valitettavasti pysty nyt punnitsemaan.. luulen että 1½-2 kg ei varmaan kovin kauas heitä?

   Poista
 4. Kiitos kivasta blogista. Mistä olet hankkinut kudetta? Jos saisin maton joululahjaksi tuleville kaksosille tehtyä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi anteeksi, minä huomasin vasta nyt viestisi. Toivottavasti olet löytänyt jo kudetta. Jos olet täältä samalta suunnalta kuin minä niin Haapavedeltä löytyy kudetta. Liikkeen nimeä en muista, mutta jokin ompelimo se on.

   Poista
 5. Ihanna matto ja helppo ohje,tekeillä on😊

  VastaaPoista
 6. Onpa upea matto!!!

  Otatko vastaan tilaustöitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mattoja en tee tilauksesta. Ainoastaan kakkukoristeita :)

   Poista
  2. Tällä mallilla tehnyt jo kaksi mattoa..😊

   Poista
 7. Hieno matto! Minulla suunnitteilla kynnysmatto lastenhuoneeseen näin. En ole vielä saanut kudetta hankittua, enkä edes koukkua :D ja voin sanoa että minulta menee kyllä hiven kauemmin kuin 1 ilta tv:n ääressä. Ehkä joskus jos oikein innostun harjoittelemaan niin sekin vielä onnistuu ;) Kivaa syksyä!

  VastaaPoista
 8. Hei!
  Minkä paksuista kudetta ja mikä koukku? Ajattelin, josko itse leikkaisi vaikka vanhoista t-paidoista tai vanhoista farkuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi. Koukku taisi olla numero 8 ja trikookuteen leveys 6-7cm levitettynä. Kannattaa vähän kokeilla että millä koukulla sujuu sen levyisen kuteen virkkaus. Reunat on tässä matossa virkattu ohuemmalla kuteella. Toivottavasti onnistut! :)

   Poista
 9. Sama täällä, tein tuolla ohjeella ja todella kupruinen on, ei höyrytys pelastanut koska aivan liian paljon kupruja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Onpa harmi! Osuikohan kuteen ja koukun koko yksiin? Vika voi olla myös siinä..

   Poista
 10. Kiitos paljon ohjeesta! Olen vasta opetellut uudestaan virkkaamaan n. 15 v tauon jälkeen. Aloitin isoäidin neliöillä ja suuresta isoäidin neliöstä koostuvasta peitosta. Tämä oli helpon ja kivan tuntuinen maton ohje ja nätti tulikin! :) Ostamani trikookude oli vähän epätasalaatuista, mutta ei se nyt juurikaan haittaa, näkyypä käsityön jälki.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Niin piti sanoa, että ensimmäisen maton tein tavallaan väärällä ohjeella eli lisäsin jokaikisellä kierroksella 6.kierroksen jälkeen 7.silmukkaan 2 pylvästä. Näin tein loppuun asti ja matto ei ku peruuntunut. Nyt luin ohjeen kunnolla ja lisäsin 7.kierroksella 8.yhdeksännellä 10. Ja niin edelleen niin nyt alkoikin kupruilemaan.

   Poista
 11. En ole koskaan aikaisemmin virkannut mattoa. Nyt päätin kokeilla ja selailin erilaisia ohjeita netistä. Päädyin kokeilemaan tätä helppoa ohjetta koska monet virkkausohkeet koin liika vaikeiksi. Tämä ohje oli todella helppo ja matostakin tuli aivan ihana. Jossain vaiheessa virkkausta jouduin lisäämään ylimääräisiä pylväitä, jotta matosta tulisi tasainen. Kiitos tosi paljon!!

  VastaaPoista
 12. Aloin tekemään mattoa mutta mulla ei mahdu ees tuohon aloitus renkaaseen 20 silmukkaa. Melko paksu kude ja koukku 8. Voiko tehdä muuten ohjeen mukaan mutta alkuun 10 kiinteää silmukkaa?

  VastaaPoista

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja