perjantai 29. joulukuuta 2006

Karjalaiset


Meidän jouluun kuuluu karjalanpiirakat :0) Tässä hyväksi todettu karjalaisten ohje:

Karjalanpiirakat  n. 40 kpl

Kuoritaikina:

3 dl Kylmää vettä
1½ tl Suolaa
5 dl Vehnäjauhoja
4½ dl Ruisjauhoja
75 g Sulaa, hieman jäähdytettyä rasvaa

Sekoita veteen suola. Lisää puolet jauhoista ja sen jälkeen rasva. Sitten loput jauhoista ja vaivaa tasaiseksi. Peitä kelmulla tai liinalla. Vaivaa taikinasta pötkö ja paloittele sopiviksi paloiksi. Pyöritä palasista palloja ja litistä. Pulikoi palat karjalanpiirakka-pulikalla ohueksi, ruisjauhoja apuna käyttäen. Peitä heti liinalla, kuivumisen estämiseksi. Muista ripotella ruisjauhoja aina väliin, ettei kuoret tartu kiinni toisiinsa.

Täyte:

10 ½ dl Vettä
6 dl Puuroriisiä
2 l Maitoa
1½ tl Suolaa

Kiehauta vesi paksupohjaisessa kattilassa ja lisää sinne riisit. Lisää sekaan nokare rasvaa. Se estää jonkin verran pohjaan palamista. Anna kiehua vähän aikaa ja lisää maito. Anna puuron hiljalleen, miedolla lämmöllä valmistua, välillä sekoittaen pohjaa myöten. Puuro on valmis, kun neste on imeytynyt. Suolaa puuro ja anna jäähtyä. Jotkut lisää puuroon n.100-200g rasvaa. Minä teen sen ilman rasvaa, koska päälle tulee kuitenkin tehtyä munavoita tms.

Levitä puuroa kuoren päälle. Taita kuoren sivut puuron hieman päälle. Jauhotetuin etusormin painele kuori poimuille. Nosta karjalaiset pellille leivinpaperin päälle vieriviereen, sillä nehän ei levitä ;0) Paista 300 asteessa, noin 10 min, kunnes pinnassa alkaa näkymään hieman ruskeaa. Sulata rasvaa ja voitele kuumat piirakat. Peitä liinalla. Karjalaisista saa maidottomia, kun käyttää maitona kauramaitoa ja rasvana maidotonta rasvaa. Kauramaidosta tehdyt piirakat on todella hyviä. Ja jos joutuu esimerkiksi juhliin tekemään niitä, minun mielestä ei tarvitse tehdä tavallista versiota myös. Maistuvat yhtä hyville.
~~~
Aikaisemmat kommentit:
PULLAHIIRI KIRJOITTI 29.12.2006 - 22:21
Ai, että! Pitäisi taas itsekin tehdä noita riisipiirakoita. Meillä vaan pitäis aina tehdä niin suuri puuromäärä, kun se häviää ennen kuin kerkeän piirakoihin asti... Tuota kauramaitoa en olekaan kokeillut. Kiitos vinkistä!
MERJA KIRJOITTI 29.12.2006 - 22:36
Heh, meillä vuorostaan on se ongelma, että ne ei ehdi pakkaseen asti talteen, kun ovat jo menneet parempiin suihin ;0) Tuli tuossa muuten mieleen, että koulussa meillä oli karjalaisten rypytyskoe :0) Pellillinen piti rypyttää ja sitten sai arvosanan..
HERKKUSUU KIRJOITTI 30.12.2006 - 08:57
Tosi hyvän näköisiä piirakoita, nimenomaan aidon ja oikean näköisiä varsinkin näin Itä-suomalaisena joka tekee myös näitä. Täällä yhdessä kahvilassa tehdään itse ja myydään tosi karmean näköisiä piirakoita joissa on varmaan 0,50 cm paksu kuori, hinta 0,50 €/kpl. Eli arvostan tosi paljon karjalanpiirakan näköön, saat täydet 10 pistettä´.
MERJA KIRJOITTI 30.12.2006 - 12:18
Herkkusuu: :0) Jokaisella karjalaisten tekijällä tulee ihan erilaiset rypytykset. Joillakin piirakoista tulee soikeen muotoisia, joillakin lähes pyöreitä.. Joillakin taas rypyt nousee siten että ne palaa sitten uunissa.. jne. :)
PAPUPATA KIRJOITTI 30.12.2006 - 13:36
Herkullisen näköisiä piirakoita! Ja todella kaunis kuva, ihanan "perinteinen" =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja