Vaahtokarkkimassa
400 g Vaahtokarkkeja
n. 1 pkt Tomusokeria
1½-2 rkl Vettä
Sihtaa noin puolet tomusta kulhoon. Voitele kuumuutta kestävä kulho öljyllä. Kaada karkit kulhoon ja lisää vesi. Kuumenna mikrossa 30 sekunnin jaksoissa täysillä, joka välissä sekoittaen, kunnes karkit ovat sulaneet. Tee tomusokerin keskelle kuoppa ja kumoa karkit sinne. Kädet voit voidella öljyllä, tahmaisuuden vuoksi. Alusta taikinaa ja lisää tomua vähitellen. Halutessa voit värjätä taikinan elintarvikevärillä. Kääri taikina tiiviiseen ja moninkertaiseen kelmuun. Anna taikinan olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Se estää taikinan kutistumisen. Taikinaa voi pehmittää laittamalla sen mikroon noin 10 sekunniksi. Lisää tomusokeria, jos se menee tahmeaksi. Taikina säilyy useita viikkoja, oikein suojattuna. Sen voi kaulia kuorrutteeksi kakun päälle taikka ottaa muotilla kuvioita. Myös ruusuja tms voi muotoilla tästä taikinasta..
Lisäys 15.5. Olen tehnyt tällä ohjeella monta kertaa massaa ja todennu, että on turhaa seisottaa taikinaa seuraavaan päivään. Sitä on paljon helpompi käsitellä kun laittaa sen tuoreeltaan kakun päälle. Toki se voi vähän kutistua, se pitää ottaa huomioon kun leikkaa ylimääräisiä pois. Mikäli seisottaa sitä huoneenlämmössä seuraavaan päivään, on mikro ainoa tapa saada siitä hyvin kaulittavaa :)
~~~
Aikaisemmat kommentit:
SUKLAAROTTA KIRJOITTI 15.12.2006 - 10:15
Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä siitä syntyy! :) En tiennytkään että sitä voi tehdä valmiistakin karkeista, itse keitän vaahtokaramellitaikinan alusta asti, allergikkojen takia.
SUKLAAROTTA KIRJOITTI 15.12.2006 - 10:57
Heh, ei ole salainen. Tässäpä se, muistaakseni oli pari vuotta sitten Gloriassa tai Cosmopolitanissa:
1 dl vettä
2.5 dl vaaleaa siirappia
2 tl vaniljasokeria
4 dl sokeria
Kiehtauta tämä seos, anna poreilla 10 minuuttia.
1dl vettä
2.5 rkl liivatejauhetta
Lisää liivatejauhe-vesi poreilleeseen sokeri-siirappiseokseen, vatkaa sähkövatkaimella n. 10 minuuttia kunnes taikina alkaa vaalentua ja jäykistyä.
Itse lisään väriä tuohon liivatejauhe-vesiseokseen ellen halua karkeista valkoisia. :) Mitä kauemmin jaksaa vatkata sen parempi. Massa myös säilyy pitkään hyvänä. Tämä on hyvä juuri allergikkoperheessä koska ei sisällä muita 'keinoaineita' kuin sen mitä liivate sisällään pitää.
1 dl vettä
2.5 dl vaaleaa siirappia
2 tl vaniljasokeria
4 dl sokeria
Kiehtauta tämä seos, anna poreilla 10 minuuttia.
1dl vettä
2.5 rkl liivatejauhetta
Lisää liivatejauhe-vesi poreilleeseen sokeri-siirappiseokseen, vatkaa sähkövatkaimella n. 10 minuuttia kunnes taikina alkaa vaalentua ja jäykistyä.
Itse lisään väriä tuohon liivatejauhe-vesiseokseen ellen halua karkeista valkoisia. :) Mitä kauemmin jaksaa vatkata sen parempi. Massa myös säilyy pitkään hyvänä. Tämä on hyvä juuri allergikkoperheessä koska ei sisällä muita 'keinoaineita' kuin sen mitä liivate sisällään pitää.
ANNI ALLERGINEN KIRJOITTI 15.12.2006 - 19:15
Päivää, olen tutustumiskäynnillä ja lainasin blogistasi lauseen tarinaan.
MERJA KIRJOITTI 15.12.2006 - 20:08
Suklaarotta: Kiitos tosi paljon ohjeesta!! Tuota testaan kyllä seuraavalla kerralla! :0) :0)
Anni: Tervetulloo tutustumaan uudelleenkin ;0)
Anni: Tervetulloo tutustumaan uudelleenkin ;0)
TAAVA KIRJOITTI 15.02.2007 - 08:25
Meinaisn kokeilla tätä vaahtokarkkimassan tekoa tänään, huomenna tarkoitus koeristella kakku. Mitä tarkoitat, että säilyy viikkoja oikein suojattuna, siis huooneen lämmössä vai?
MERJA KIRJOITTI 15.02.2007 - 16:29
Taava: Joo niin ohjeissa sanotaan että säilyy kelmuun hyvin käärittynä huoneenlämmössä, ainakin se pari viikkoa. Itse en ole säilyttäny niin kauan.. oon tehny sen verran mitä tarvii..
SANNI KIRJOITTI 10.09.2009 - 16:38
kiitos hirmuisesti tosta lisä jutusta =) juuri itse mietin et onko pakko tehä tänään jo se massa valmiiksi et voin sit lauantaina päällystää kakun sillä vai voinko lauantaina tehä sen sit suoraan kakun päälle =)))
SAARA KIRJOITTI 31.12.2009 - 10:37
Tänään kokeilen tehdä tätä massaa, huomenna vietetään Eevan synttärijuhlia. Toivottavasti onnistuu kakut :)
NANUN KIRJOITTI 23.07.2010 - 23:11
Tuliko kenenkään kokeiltua tuota suklaarotan vaahtokaramellitaikinasta vaahtistaikinaa? Mietin siis vain että oliko tuo se taikina, vai pitäiskö tuon taikinan teon jälkeen sitten alkaa sulattelemaan sitä mikrossa ja sitten lisäilemään tomusokeria? Itse tekisin niin mieluusti alusta asti koska nimenomaan niitä kunnon valkoisia vaahtiksia on niin vaikea halvalla löytää :D
LAURA KIRJOITTI 01.11.2010 - 02:15
Käykö massalla päällystää jo ed. iltana tai aijenmin ilman ett se alkaa elään? :)
Kertokaa ihmeessä jos se onnistuu tehä omatekoisesta vaahtiksesta toi massa ja miten tehdä!:)
Kertokaa ihmeessä jos se onnistuu tehä omatekoisesta vaahtiksesta toi massa ja miten tehdä!:)
MERJA KIRJOITTI 01.11.2010 - 17:37
Minä oon tehnyt viime aikoina massan niin, että päällystän kakun heti kun massa on tuoretta. Pitäisikin muuttaa tähän ohjeeseen.. Kovin suurta kutistumista en ole havainnut, ehkä pientä sellaista. Mutta sehän järjestyy sillä, että kun leikkaa kakun alareunasta ylimääräisen massan pois, niin jättää siihen esim puoli senttiä tai reilu ylimääräistä. Sitähän voi leikata pois sitten vielä seuraavana päivänä, jos näyttää että ei ole kutistunut. . Tuoreeltaan massa on paljon helpompaa kaulita ja käsitellä. Jos kakun tekee edellisenä päivänä se tulee säilyttää tavallisesta jääkaapissa, ei sellaisessa kylmiössä / jääkaapissa joissa on ns. iso "rupelijäähdytin". Siellä se hiostuu aivan täysin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
AVAIN
Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.
Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,
Merja