maanantai 22. helmikuuta 2010

Sienikakkupohja


Tässä kakkupohjareseptini, jolla teen lähes kaikki täytekakut. Pohjan valmistamisessa on tärkeää huomioida, että lisättävä vesi ja rasva ovat kuumia. Sienikakkupohja soveltuu erittäin hyvin muotokakkujen valmistamiseen. Myös jos kakku täytetään samana päivänä kuin pohja tehdään, on ehdottomasti tällainen pohja paras. Kun se jäähtyy hyvin, se ei murene niin paljon kuin normaali kakkupohja.

Sienikakkupohja

4 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
½ dl kiehuvaa vettä
150 g sulatettua & kuumaa rasvaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Vaahdon tiedät olevan hyvä silloin kun vaahdosta jää pinnalle kuvio vispilää nostaessa. Lisää muna-sokerivaahtoon kiehuvan kuuma vesi (veden voi kiehuttaa nopeasti mikrossa), sekä sulatettu kuuma rasva samalla varovasti sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän lävitse. Sekoita varovasti vain sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina hyvin voideltuun & korppujauhotettuun kakkuvuokaan, jonka läpimitta on 24cm. Paista 175 asteessa, uunin alimmalla tasolla, noin 45 min. Paistoaika on vaihteleva, riippuen uunin tehosta. Anna pohja vetäytyä vuoassa noin 10-15 min, uunista oton jälkeen. Kumoa pohja leivinpaperin päälle vasta tämän jälkeen. Anna jäähtyä hyvin. Leikkaa 3-4 osaan.

Kakkupohjan voit pakastaa hyvin suojattuna (kelmu & muovipussi). Pohja kannattaa leikata osiin ennen pakastusta, jotta sen sulatus on nopeampaa.

__________________________________

Kevyempi sienikakkupohja

4 munaa
2 dl sokeria
7 rkl kiehuvaa vettä
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

tai

8 munaa
4 dl sokeria
1½ dl kiehuvaa vettä
8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Valmistusohje sama kuin ylemmässä reseptissä. Muista, että veden täytyy olla kiehuvaa, kun se lisätään taikinaan. Tämä resepti on KakkuKatrilta. Testasin reseptin ja on todella hyvä & toimiva.

~~~
Aikaisemmat kommentit:
SATUNNAINEN VIERAILIJA KIRJOITTI 23.02.2010 - 06:58
Ihana kuvakollaasi näinkin perusjutskasta ;). Olen monen kulluut vannovan tämän pohjan nimeen.
KAKKUKATRI KIRJOITTI 23.02.2010 - 08:41
Mä olen vannoutunut sienikakkupohjan käyttäjä, tosin mun ohjeessa ei ole rasvaa. Paras pohja nimenomaan muotokakkuihin niinkuin sanoitkin. Täytyypä kokeilla tämä sinunkin ohjeesi.
MERJA KIRJOITTI 23.02.2010 - 10:39
Kakkukatri: Eli sun pohjaohje taitaa olla tämä (kävin kurkkimassa sivuillasi):
•4 munaa
•2 dl sokeria
•7 rkl kiehuvaa vettä
•4 dl vehnäjauhoja
•1 tl leivinjauhetta
Mun täytyy kyllä kokeilla nyt sitten viikonlopun aikaa tätä reseptiä :) Taitaa vähän tiiviimpi tulla tuolla mun ohjeella kun siinä on rasvaa, mutta tätä täytyy testata.
KATRI (SITRUUNAMARENKI) KIRJOITTI 23.02.2010 - 21:45
Minäkin teen kaikki pohjani samantapaisella ohjeella kuin kaimani tuossa ylempänä, eli sienikakkupohja ilman rasvaa. Mulla vesi vaan mitataan kahvikuppi mitalla :) Ja usein saan kehuja juuri pehmeästä pohjasta.
MERJA KIRJOITTI 23.02.2010 - 22:35
Katri: Mukava kuulla. En oo vuosiin tainnut edes kokeilla muita kun tämä on ollut niin hyvä, mutta nyt täytynee. Aikalailla sama reseptihän tuo on, pikkusen ainemäärät erit ja rasva pois.
SYSTERI KIRJOITTI 23.02.2010 - 22:49
Ahaa, nyt paljastit kakkupohjasi reseptin - mä oon luullut, että se on salaisuus ;-D On muuten tosi hyvä ohje!!
MERJA KIRJOITTI 24.02.2010 - 00:18
Systeri: ;)
KAKKUKELLARI/ MIIA KIRJOITTI 24.02.2010 - 06:21
Meilläkin leivotaan vastaavalla ohjeella, ja tää on just sellanen ettei voi epäonnistua, ei siis lässähdä juurikaan koskaan.
SUVIIH KIRJOITTI 24.02.2010 - 08:34
Tästä kakkupohjasta olen joskus jostakin blogista lueskellut, mutta ei ole tullut kokeiltua. Onko kukaan testannut toimiiko myös gluteenittomana?
MERJA KIRJOITTI 24.02.2010 - 10:33
Suviih: Ei ole ainakaan itse tullut kokeiltua. Niin harvoin onneksi tarvitsee leipoa gluteenitonta.. Mutta pitää laittaa mieleen jos joskus tulee tilanne ja kokeilla.
NAPATAARA KIRJOITTI 24.02.2010 - 16:10
Tänään tein siskonpojan kakkua varten pohjan Merjan ohjeella, aivan uskomattoman ihana pohja!! Pois en vaihda, näitä muotokakkuja sun muita tulee näköjään aika tiheään. Kiitos Merja!!
MERJA KIRJOITTI 24.02.2010 - 20:00
Napataara: Mukava kuulla! :) Tällä kyllä tulee huippu pohja.
SIRPA KIRJOITTI 25.02.2010 - 14:47
Laitan ohjeen tallennukseen, tätä hyvää ohjetta pitääkin kokeilla!
PETRA KIRJOITTI 05.07.2010 - 16:20
Heips!
Mä käytän myös tota sienikakkupohjaa aina ja kovasti olen pohtinut tota kakun riittävyyttä eli onko sulla mitään kaavaa minkä mukaan lasket kakun riittävyyden? Siis kun monet laskee että 1 muna riittää kolmelle, mutta ohjeesta riippuen pohjista tulee täysin erikokoset joten eikö tuo laskukaava mene sitten uusiksi..
MANNA KIRJOITTI 05.10.2010 - 13:27
tuleeko tolla 8munan ohjeella paksumpi pohja? pidetäänkö yhtä kauan uunissa kuin 4munan?
MEIJU KIRJOITTI 09.09.2011 - 00:33
Taidat rakastaa haasteita! Upeaa!

1 kommentti:

  1. You have your own uncommon emerge rising appraisals showed up on a lessen arrange as that of perusers from around the world. Ace completes and talk can correspondingly be seen on various bits of international news. You can investigate for after essayists and masters from around the world at whatever call attention to getting dealt with is immaculate. https://mediosindependientes.org/

    VastaaPoista

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja