tiistai 20. joulukuuta 2011

Karjalanpiirakat


Itsetehdyt karjalanpiirakat ovat ihania. Harvoin niitä tulee tehtyä, mutta joulupöytään niitä on saatava. Minulla tulee laitettua puuroa piirakoihin sen verran reilusti, että sitä saa keittää 1 ½ kertaisen määrän. ;) Kuoritaikinaa jää muuten yli aina. Ohjeeseen laitoin yksinkertaisena puuro-ohjeen, joten jos haluat voit keittää sitä enemmän. Aiemmin olen tehnyt piirakat tällä ohjeellani. Tämä nyt kokeilussa ollut resepti on Kotilieden sivuilta. Ja hyvä resepti onkin. Pursotettavan munavoin ohjeen löydät täältä.

Karjalanpiirakat n.20-25 kpl

Riisipuuro:

5 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl puuroriisiä
nokare voita
1 l täysmaitoa

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää suola ja riisi. Keitä kunnes vesi on imeytynyt. Lisää voi. Lisää maito vähitellen sekoittaen samalla. Keitä hiljalleen noin 30 minuuttia, kunnes puuro on kypsää. Mausta tarvittaessa vielä lisää suolalla. Anna puuron jäähtyä. 

Kuoritaikina:

 2 ½ dl kylmää vettä
2 tl suolaa
4 ½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja

Sekoita kaikki ainekset keskenään napakaksi taikinaksi. Leivo taikina pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi, litistä hiukan ja kauli ne piirakkapulikalla ohuiksi kuoriksi jauhoja apuna käyttäen. Suojaa kuoret muovilla kuivumisen estämiseksi. Muista laittaa kuorien väliin jauhoja, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa. Piirakat kannattaa tehdä sarjatyönä, pulikoi ensin monta kuorta ja täytä vasta sitten.

Levitä kuorille puuroa. Puuron levitys käy näppärästi laittamalla se kertakäyttöiseen pursotinpussiin ja leikkaamalla isohkon reiän pussin kärkeen. Rypytä piirakat aloittaen rypytyksen keskeltä ja nipistäen peukalon ja etusormen väliin taikinaa kummallakin kädellä yhtäaikaa. Aseta piirakat vieri viereen pellille leivinpaperin päälle. Paista 300 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes puuroon tulee hiukan väriä. Voitele piirakat rasvalla heti uunista oton jälkeen.



Aikaisemmat kommentit:
MIA AALTONEN KIRJOITTI 21.12.2011 - 08:19
Hirmuisesti kiitos oivallisen selkeistä ohjeista ja kuvista.
Tässä seuraava projektini, johon isken näppini. Hapanleivät onnistuvat nimittäin jo ihan mukavaisesti.
Ihanaa Joulua Merja sinulle ja kaikille läheisillesi!
ANU/MAKEAAHYVÄÄ KIRJOITTI 21.12.2011 - 09:52
Oi, mitä herkkuja!! Uunituore karjalanpiirakka on ehdottomasti parasta herkkua ikinä :) Pitäisi itse kunnostautua tässä asiassa, kun ei ole enää mummoa karjalanpiirakoita tekemässä.
MERJA KIRJOITTI 21.12.2011 - 15:39
Olkaapas hyvä vain :) Mukava kuulla, että ohjeista on iloa. Itse tehdyt karjalanpiirakat ovat kyllä herkkua. Ja näppärä nämä on tehdä, kun tekee sarjatyöskentelynä. Ihanaa joulua teille molemmille! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja